Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova uvela je danas nove mjere u borbi protiv kovid-19. Kako prenose mediji, nove mjere odnose se uglavnom na sektor ugostiteljstva, odnosno na uslove pod kojima građani mogu da uđu u kafiće ili noćne klubove.

Jedan od uslova je dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Takođe, ako osoba poseduje dokaz da je preležala koronavirus u posljednjih šest mjeseci, biće joj dozvoljen ulazak u noćne klubove ili na porodične zabave.

Dijelu ugostiteljskog sektora ovom prilikom je produženo radno vrijeme i moći će da rade do 03.00.

Nove mjere na snagu stupaju sljedeće nedjelje, odnosno 20.avgusta, precizirali su.

Ministar zdravlja Arben Vitia, kazao je na konferenciji za medije da će se nadzor nad poštovanjem mjera značajno povećati, te i da su ove mere preduzete zbog velike distribucije delta soja koronavirusa.

„Stopa distribucije u poređenju sa alfa varijantom je najmanje četiri puta veća. Ova varijanta dominira u više od 80 posto novih slučajeva koronavirusa“, rekao je Vitia.

Takođe, kako su preneli mediji, za angažovanje 50 medicinskih sestara za proces vakcinacije izdvojeno je 80.000 eura.

Vlada je uvela je nove mere upravo na dan kada se na Kosovu bilježi više od hiljadu novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Upravo su uvođenje novih mjera i upravljanje pandemijom, ali i vakcinacija, bile teme o kojima se diskutovalo na današnjim sjednicama skupštine.

Ranije danas u skupštinskoj sali, šef poslaničke grupe PDK-a, Abelard Tahiri, pozvao je ministra zdravlja, Arbena Vitiu i vladu da primjene dodatne mjere u borbi protiv pandemije.

On je kazao i da je od prošle nedjelje došlo do povećanog broja registrovanih slučajeva koronavirusa.

Sa druge strane, vlada još nije objavila i odluku sa današnjeg sastanka kao i koje su još nove mjere uvedene.