Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi izjavio je za Kosovo onlajn da je krajnje vrijeme da Srbija prihvati realnost i donese racionalnu odluku u vezi s Kosovom.

On ukazuje da bi normalizacijom odnosa sa Kosovom, Srbija riješila pitanje članstva u Evropskoj uniji i ostvarila druge strateške ciljeve kojima teži.

“Vojislav Koštunica je svojevremeno govorio da je Kosovo NATO država i zaista, ako gledamo pravo stanje Kosova, jeste tako. Sa Kumanovskim sporazumom došlo je do statusa koji danas ima Kosovo, u tom smislu Srbija bi se oslobodila pritiska NATO kada bi našla to održivo rješenje sa Kosovom, to bi ujedno bio i strateški interes Srbije”, kaže Krasniqi.

Krasniqi smatra da onemogućavanje Kosova da se afirmiše na međunarodnoj sceni nije u interesu Srbije.

Istovremeno, navodi da Srbija mora uložiti više napora na normalizaciji odnosa, čime bi se definisao i položaj srpske zajednice na Kosovu.  

“Njihov pravi interes je da se nađe održivo rješenje, time bi i Srbi na Kosovu imali bolju poziciju, jer su oni pod pritiskom Srbije i pod nekakvom ignoracijom Kosova. Vučić priča kako brani interese Srba na Kosovu, ali pravi njihov interes je da se nađe mirno rješenje i da oni mogu da žive mirno, da se razvijaju, da prihvate realnost koju imaju i da što više imaju odnose sa maticom Srbijom. Što više se Kosovo stabilizuje biće više prostora za afirmaciju Srba na Kosovu”, zaključuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online