Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da ne može da podrži Sudski i Tužilački savjet, ako zatvaraju oči pred skandalom u vezi sa isplatom sudskih vještaka i ponovila da je u vezi sa tim pokrenuta istraga, prenosi Koha.

Ona navodi da je nejasna reakcija Tužilačkog savjeta Kosova povodom jučerašnje konferencije za novinare zamjenika ministra pravde Blerima Salahua, koji je rekao da su sudski vještaci već pet godina nezakonito plaćeni i da su do sada dobili oko milion eura.
 
Tužilački savjet Kosova odbacio je juče kao neosnovane navode o nezakonitim uplatama sudskim vještacima, ocjenjujući ih kao nastavak napora za "ocrnjivanje" te nezavisne ustavne institucije.

Haxhiu je danas rekla da je Tužilački savjet Kosova sam zatražio od bivše ministarke pravde Dhurate Hoxha da preduzme mjere kako bi se izdalo novo uputstvo u vezi sa plaćanjem sudskih vještaka, u skladu sa novim zakonom koji je u međuvremenu bio usvojen.

Haxhiu je dodala da su tvrdnje Ministarstva pravde istinite i zasnovane na važećem zakonu koji je donet 2016. godine.

"Juče smo objavili da se i istražitelj bavi ovim slučajem. Odnosi između Ministarstva pravde, Tužilačkog savjeta i pravosuđa definitivno će biti dobri kada želimo dobro da radimo. Ne želim da podržava te institucije kada žele da zatvore oči pred skandalima", rekla je Haxhiu i istakla važnost zajedničkog rada Ministarstva i savjeta na vraćanju povjerenja građana u pravosudne institucije.

Haxhiu je rekla da je provjera jasan zahtjev, da u pogledu provjere Tužilački i Sudski savjet nisu željeli da budu dio grupe stručnjaka za provjeru, ali da su u drugom mandatu Kurtijeve vlade postali dio te grupe.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore