Poznavalac političkih prilika

Novinar i poznavalac političkih prilika na Kosovu Leart Hoxha u izjavi za Kosovo onlajn ocjenjuje da ne treba pridavati značaja neizglasavanju Rezolucije o primjeni Vašingtonskog sporazuma u Skupštini Kosova, jer je to, po njegovom mišljenju, samo način vladajuće strukture da propagira svoju političku moć u parlamentu.

"Prvo se mora razjasniti da rezolucija nije nešto obavezujuće, što znači da ne proizvodi nikakve posljedice na terenu. To je više neki izraz političke volje, odnosno manjka političke volje partije koja ima većinu u skupštini. Oni su pokazali da imaju većinu i da nisu podlegli pritisku od strane opozicije”, kaže Hoxha.

Podsjetimo, Skupština Kosova u petak nije izglasala rezoluciju koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova, kojom se poziva na sprovođenje obaveza koje je preuzela prethodna vlada u okviru Vašingtonskog sporazuma. Za "sprovođenje Vašingtonskog sporazuma" glasali su samo opozicioni poslanici, dok su oni iz vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje bili uzdržani.

Hoxha, međutim, smatra da je izostanak reakcije Ministarstva spoljnih poslova Kosova po pitanju Vašingtonskog sporazuma veoma zabrinjavajuć. Ipak, on vjeruje da će se situacija iskristalisati nakon ljetnje pauze i dolaska novog američkog ambasadora na Kosovo.

"Po meni je zabrinjavajuće to što Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nema jasan stav oko toga koja će biti uloga Vašingtona u daljim procesima i kako će Kosovo da se postavi naspram obaveza koje kao država ima. Imenovanje i dolazak novog ambasadora donosi nove i jasnije stavove Bijele kuće naspram Kosova”, ističe Hoxha.

Istovremeno on navodi da je Vlada Albina Kurtija jako oprezna po pitanju ranije potpisanih sporazuma, iz tog razloga smatra da je Kosovo odbilo inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Hoxha ukazuje da svakako treba definisati koja je alternativa toj inicijativi, koja za cilj ima integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

"To nije dovoljno jasna inicijativa, treba uzeti u obzir da nije samo Kosovo odbilo da se pridruži nego su tu i Crna Gora i Bosna i Hercegovina. To je i odgovornost strana koje su se usaglasile oko ove inicijative (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija) da što više razjasne koje su prednosti”, objašnjava Hoxha.

Premijer Albin Kurti, prema mišljenju Hoxhe, neće okrenuti leđa Sjedinjenim Američkim Državama iako se snažno i glasno protivi ispunjenju obaveza na kojima oni insistiraju.

“Ako se zaista pogleda komunikacija može se reći da nije na nivou prethodnih premijera, jer smo imali nekoliko jasnih poruka ili preko ambasada ili drugih američkih zvaničnika koji su dali uputstva kako da se Vlada Kosova ophodi naspram dijaloga, Zajednice srpskih opština i drugih pitanja. Međutim, ne bih rekao da je novi premijer na nivou antiameričkog opredjeljenja, treba mu dati vremena i imati na umu da on nije potpisao ništa”, zaključuje Hoxha.

Izvor: Kosovo Online