Vraća povjerenje građana

Vlada Kosova na današnjoj sjednici odobrila je petogodišnju strategiju u oblasti vladavine prava. Odobrena je i dvogodišnja vladina komisija za priznavanje statuta bivših osuđenika i politički progonjenih. Takođe, Vlada je odobrila dva novčana paketa – za nabavku vakcina i lijekova za kovid-19 i za subvencionisanje granične polise za dijasporu.

Strategiju za vladavinu prava za period 2021-2026. i imena komisije predložila je ministarka pravde Albulena Haxhiu.

Ona je rekla da je strategija u skladu sa vladinim programom i da ima za cilj da se vrati povjerenje građana u pravosudne institucije, kao i jačanje pravosuđa, tužilaštva i borbu protiv korupcije.

Za članove Komisije za priznavanje statuta bivših osuđenika i bivših političkih progonjenih u trajanju od dvije godine, predložila je: Fadila Bunjakua – predstavnika iz Ministarstva pravde, Petrita Shalu – predstavnika iz Ministarstva finansija, Isaka Shabanija – predstavnika iz Ministarstva zdravlja, Hydajeta Hiseni-Kaloshija – predstavnika Skupštine Kosova, Berata Luzhu – predstavnika Udruženja političkih zatvorenika Kosova, Mazlluma Baraliua – predstavnika Udruženja advokata Kosova.

Na sjednici je takođe, bez ikakvog glasa protiv i bez uzdržanih, izglasan i prijedlog odluke o dodjeli budžetskih sredstava za graničnu polisu za dijasporu.

Ministar finansija, Hekuran Murati, najavio je da će za ovu tačku biti izdvojeno pet miliona eura.

„Subvencija se daje za sve putnike iz dijaspore koji fizički ulaze preko bilo kog graničnog prijelaza, a politiku subvencioniše Vlada i važi mjesec dana“, rekao je Murati.

Vlada je danas odobrila i Muratijev prijedlog, o dodjeli 15 miliona eura za finansiranje lijekova i vakcina protiv kovida-19

„Ovaj sporazum ima ukupnu vrijednost od 15 miliona eura i nastavak je osnovnog sporazuma potpisanog 29. juna prošle godine, koji je imao za cilj da preduzme neophodne korake za odgovor na pandemiju kovid-19. Finansijska sredstva namenjena su za podršku i distribuciju vakcina, kao i dio za osnovne lijekove za kovid“, rekao je Murati.