Nedostatak osoblja

Predstavnih Udruženja medicinskih tehničara Kosova Fitim Havoli rekao je da se nakon povećanja broja slučajeva kovid-19 primjećuje nedostatak medicinskih sestara na Infektivnoj klinici, prenosi Reporteri.

"Nakon isteka ugovora mnogim mojim kolegama izuzetno smo zauzeti, uzimajući u obzir povećanje broja zaraženih. Nemoguće je posao obaviti kvalitetno. Na 20 pacijenata imamo jednu medicinsku sestru", rekao je Havoli.

On je dodao da je situacija naročito pogoršana posljednjih dana uz porast broja novozaraženih.

"Prije 10 dana situacija je bila mirnija, a danas 90 odsto ima potrebu za kiseonikom. Nije normalno da se medicinska sestra brine o 20 pacijenata. Pozivam ministra Arbena Vitiu da dođe sa timomi pogleda situaciju. Medicinska sestra na 20 pacijenata je van svake norme. Medicinska sestra može da se kvalitetno brine najviše o sedam pacijenata, to je norma", dodao je Havoli.

Havoli je istakao da se protivi odluci Ministarstva da otpusti više od 300 medicinskih sestara koje su bile angažovane tokom udarnog talasa pandemije.

"Znao sam da će nam ponovo biti potrebne. Trebalo bi da imamo osoblje, jer i kad nije bilo udarnog talasa klinika je bila puna", izjavio je Havoli na Klan Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri