Politički analitičar

Politički analitičar Fadil Lepaja u izjavi za Kosovo onlajn navodi da Kosovo ima svoj jasno zacrtan evropski i evroatlanski put, "koji ne zavisi od Srbije".

Lepaja smatra da bi rukovodstvo u Srbiji "trebalo da se pozabavi svojim unutrašnjim problemima", dok su prema njemu, "kosovski Srbi, kao i sve ostale zajednice briga kosovskih vlasti".

“Srbija nema jasan pravac, niti jasan cilj. Kosovo ima put ka Evropi koji ne prolazi kroz Srbiju i žalosno je što Srbija još nije shvatila da je postala provincija igrajući se upotrebom srednjevjekovne retorike i prastarim ciljevima kojim pokušava da djeluje u regionu. Kurti ima ideju da stvarno mora napraviti dijalog sa Srbima na Kosovu, a Srbija treba da se osvesti, da prihvati realno stanje i da se otvori kao susjed prema Kosovu u skladu sa evropskim principima. Srbija bi mnogo više mogla da uradi na kontrolisanju svoje ostale teritorije i da tamo napravi veći napredak, a ne da razgrađuje okolo”, kaže Lepaja.

Multikulturalno Kosovo se, prema riječima Lepaje, strpljivo i uporno gradi, uprkos destruktivnim uticajima koji dolaze sa strane. U prilog tome, navodi uticaj zvaničnog Beograda na kosovske Srbe "koji su mimo svoje volje, pod njihovom potpunom kontrolom".  

“Vrijeme teče, Srbi na Kosovu nisu ono što su bili prije 20 godina, nisu uplašeni i javno se zna da se oni više plaše Beograda nego Prištine u smislu represije nad njima. Na sjeveru postoji autoritativan režim koji kontroliše Beograd i svako drugo mišljenje se gazi isto kao u Srbiji. Nije do nas da demokratizujemo Srbiju, ali mi sa Srbima moramo gledati naprijed i razmišljati kako da gradimo našu zajedničku kuću, jer je Kosovo država svojih državljana, niko ne može biti manjina svi su ravnopravni”, zaključuje Lepaja.

Izvor: Kosovo Online