Kršenje ljudskih prava?

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu kaže da bi trebalo preduzeti mjere protiv zdravstvenog osoblja koje odbija da primi vakcinu protiv virusa Covid-19. Dok je predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla rekao da je obavezna vakcinacija kršenje ljudskih prava i sloboda, prenosi Ekonomia Online.

Predsjednik Lekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu smatra da je suočavanje sa novim talasom neizbježno, ali i da bi nedostatak discipline građana u pogledu mjera mogao dovesti do zatvaranja Kosova.

"Suočavanje sa novim talasima je neizbježno. Koliko će to biti opterećenje za naš zdravstveni sistem upitno je, jer nismo sigurni koliko je građana prošlo infekciju. Ako dođe do zatvaranja, mi se zatvaramo, a ne Vlada. Svakodnevno vidimo da se mjere ne poštuju. Sami ćemo se zatvoriti. Čak i ovaj novi broj vakcinisanih govori mnogo o našoj disciplini. Problemi koji su nastali zbog nezainteresovanosti stanovništva dovode do pitanja da se dopre do 60% stanovništva. Nedostaje poziv institucija stanovništvu, uključujući i Ministarstvo zdravlja, i može doći do problema, može doći do povećanja broja zaraženih", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima, glavni problem je nedostatak određenog broja ljekara specijalizovanih za suočavanje sa posljedicama infekcije.

"Mnoge zemlje su preduzele korake koji se ne mogu smatrati kršenjem ljudskih prava već održavanjem sistema. Zdrastveni radnici koji nisu vakcinisani su svi na neplaćenom odsustvu”.

Predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla, kaže da će Kosovo imati još jedan talas, ali u kojoj mjeri će to biti, ne može da se predvidi.

"Kosovo će imati četvrti talas sa Delta sojem. Važno je da se do kraja godine dostigne 60% vakcinisanih. Važno je da se stanovništvo tokom avgusta maksimalno vakciniše, posebno oni starosti 50 godina, a ako se to postigne, mirnije ćemo sačekati ovu novu varijantu. Diskoteke rade puno radno vrijeme, ugostiteljski objekti su puni... Ne poštuju se mjere, ne poštuje se fizička udaljenost, pa se očekuje pogoršanje epidemiološke situacije. Većina ljekara je vakcinisana. Vakcinacija bi takođe trebalo da se dogodi u sektoru obrazovanja", rekao je Syla.

Međutim, Sylja je rekao da Vlada treba da preduzme mjere da svako ko nije vakcinisan nema pravo da traži uslugu.

"Postajanje obaveznog smatra se kršenjem prava, ali smatram da vlada treba da uvede mjere kako bi onaj ko nije vakcinisan preuzeo odgovornost za sebe. Na vladi je da preduzme neke mjere koje bi ubjedile stanovništvo da postoje vakcine i da je to najbolji način zaštite", rekao je za Ekonomia online predsjednik Saveza zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla.