Zbog lokalnih izbora

Prošle godine popis stanovništva odložen je zbog pandemije, sada je, zbog lokalnih izbora koji će se održati u oktobru, odložen za nerednu godinu, izjavio je za Ekonomia Online zamjenik izvršnog direktora Agencije za statistiku Kosova (ASK) Ilir Berisha.

Berisha je takođe rekao da su od četiri faze pripreme popisa stanovništva dvije već završene, a novina je da će popis vršiti u elektronskoj formi.

“Agencija za statistiku Kosova sprovodi sve planirane aktivnosti prema planu i dinamici predviđenoj za 2021. Agencija za statistiku Kosova tokom ove godine ima prioritet projekat popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Pripremne aktivnosti za projekat popisa koji se planirano da se održi na terenu 2021. godine, započele su 2018. godine. Sve su sprovedene prema planu koji je pripremila Agencija za statistiku Kosova. Plan ima četiri faze. Prva faza se odnosi na stvaranje i postavljanje grupa i mapa puta. Druga faza vezana je sa zakonom, metodologijama, budžetom, komunikacijom, mapiranjem i pilotiranjem. Treća faza se odnosi na rad na terenu, a završna faza se odnosi na objavljivanje rezultata popisa. Prve dvije faze su završene, osim nekih podaktivnosti druge faze, a imamo i podaktivnosti treće faze koje su u procesu završetka. Agencija za statistiku Kosova je takođe pripremila niz dokumenata počevši od mape puta, plana aktivnosti, dokumenta o upravljanju budžetom, dokumenta o registraciji, opisa posla, strateškog plana za informacionu tehnologiju, plana za registraciju pilota, strateškog plana komunikacije, projektnog zadatka za komunikaciju i uključenost, post-registracijski plan istraživanja, kartografski plan i geografski informacioni sistem, konceptni dokument o zakonu, izrada upitnika, vodič za centralne komisije, nadzornike, matičare i priprema aplikacija. Ovaj popis se razlikuje od prethodnog, jer će se vršiti posebnom opremom, odnosno tabletima, a ne papirom kao ranije, a na ovom tabletu je bilo potrebno pripremiti posebnu aplikaciju", rekao je on.

Berisha je za EO istakao da su timovi koji će obaviti popis stanovništva već osigurani, oprema je kupljena i izvršeno je terensko testiranje.

"Takođe, tokom ovog pripremnog perioda, Agencija za statistiku Kosova je obavila i druge aktivnosti: realizaciju pilot popisa koji je održan u septembru-oktobru 2020. godine, konačni popisni izvještaj, osnivanje radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva, nabavci opreme za pilot popis, zapošljavanju dijela tima za podršku popisu, nabavci opreme za osoblje angažovano na popisu sa dvogodišnjim ugovorom, vizualizaciji i digitalizaciji karata na tablet uređajima. Početkom ove godine obavljeno je prvo terensko ispitivanje", dodao je on.

Zamjenik izvršnog direktora Agencije za statistiku Kosova (ASK) Ilir Berisha naveo je da izaziv i dalje pandemija koja je direktno uticala na odlaganje datuma popisa stanovništva, dok je ove godine organizacija lokalnih izbora postala prepreka za sprovođenje ovog procesa.

"Izbori u oktobru ove godine uticali su na to da to ne realizujemo popis stanovništva u ovoj godini, već da ga odložimo za narednu godinu, očekujući stvaranje opštinskih institucija, od kojih se zatim očekuje da formiraju opštinske komisije koje će imati ključnu ulogu u uspješnom popisu stanovništva “, zaključio je Berisha za EO.