Porparol CIK-a

Do sada se samo osam političkih subjekata prijavilo za učešće na lokalnim izborima. Posljednji datum za podnošenje prijave i liste kandidata je 16. avgust, a prema podacima Centralne izborne komisije neće biti dodatnog roka, prenosi Ekonomia onlajn.

Porparol CIK-a Valmir Elezi rekao je da se prijavilo pet građanskih inicijativa, dva nezavisna kandidata i jedna politička stranka.

Prema njegovim riječima, nijedan od ovih entiteta nije parlamentarna stranka. U međuvremenu, na pitanje o mogućnosti da CIK produži rok za prijavu, Elezi je rekao da je rok koji je odredila CIK zasnovan na zakonu i da se kao takav ne može mijenjati.

“Do 16. avgusta Centralna izborna komisija primaće prijave političkih subjekata koji žele da učestvuju na lokalnim izborima. Ovo su redovni  izbori, pa su rokovi koje je odredila CIK zasnovani na zakonu o opštim izborima i zakonu o lokalnim izborima, zato ne postoji mogućnost  za dodatni rok u pogledu vremena kada politički subjekti moraju da podnesu svoje prijave", rekao je Elezi.

On je najavio da će Centralna izborna komisija verifikovati kandidate ako su u skladu sa članom 29. zakona o opštim izborima u saradnji sa drugim institucijama, u zavisnosti od oblasti odgovornosti koju pokrivaju.

"Centralna izborna komisija, radi verifikacije kandidata koji se kandiduju na izborima, sarađivaće sa različitim institucijama, odnosno radi provere kandidata da li su u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima. S tim u vezi, CIK će sarađivati sa IPŽP-om, SSK-om, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane, OAK-om i Carinom Kosova", rekao je Elezi.

S druge strane, CIK nastavlja da prihvata prijave za registraciju birača izvan Kosova.

Prema podacima CIK-a, do petka je primljeno 2.646 zahtjeva, od kojih je 2.461 odobren, dok još 185 nije, jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume. Rok za registraciju ističe 18. avgusta.

„CIK nastavlja proces  registracije  birača van Kosova. Rok koji je odredio CIK je 18. avgust. Dakle, do ovog trenutka čekamo prijave da se registruju kao birači izvan Kosova, a kao što je poznato svi oni građani koji uspiju da se uspješno registruju kao birači van Kosova moći će da glasaju poštom u kasnijoj fazi koja počinje 15. septembra, dok glasački listići moraju biti prihvaćeni od strane CIK -a do 15. oktobra”, zaključio je Elezi.

Izvor: RTK2/Ekonomia Online