Poslanik LDK

Poslanik LDK Driton Selmanaj rekao je da je danas dokazano da je vlada premijera Albina Kurtija protiv američke agende za Kosovo i strateških interesa Kosova, prenosi Gazeta express.

Selmanaj je rekao da uzdržanost poslanika vladajućeg Samoopredjeljenja od glasanja o rezoluciji o Vašingtonskom sporazumu u skupštini pokazuje da vlada i većina djeluju protiv strateške agende za Kosovo.

"Za one koji još uvijek imaju dileme da su vlada Samoopredjeljenja i premijer Kurti protiv američke agende za Kosovo, danas je to formalno dokazano u Skupštini Kosova”, rekao je Selmanaj.

Demokratski savez Kosova predložio je jučer Skupštini Rezoluciju kojom se poziva Vlada Kosova da u potpunosti sprovede Vašingtonski sporazum od 4. septembra 2020. godine, kao i da pripremi akcioni plan i uputi ga Skupštini.

Selmanaj je naveo da je ta rezolucija dobila podršku samo opozicionih poslanika, čiji glasovi nisu bili dovoljni za njeno usvajanje.

"Uprkos stalnim pozivima nove administracije predsjednika Bidena, o neophodnosti implementacije ovog sporazuma, Vlada i parlamentarna većina u Skupštini odlučuju da se ponašaju i djeluju protiv ove strateške agende naše države. Takav pristup je protiv Kosova i protiv strateških interesa za jačanje međunarodnog subjektiviteta države Kosovo. Samo i samo u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, Kosovu se garantuje njegova perspektiva i razvoj. Ne postoji drugi način", rekao je Selmanaj.

Vašingtonski sporazum, postignut 4. septembra 2020. u Bijeloj kući, potpisali su tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u prisustvu tadašnjeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Ovaj sporazum podržava i Bidenova administracija.

Za rezoluciju je jučer u Skupštini Kosova glasalo 24 poslanika opozicije, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano, među kojima i poslanici Samoopredjeljenja.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express