Ostajemo privrženi partnerstvu sa Vašingtonom

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže da ne izglasavanje rezolucije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma ne treba smatrati potcjenjivanjem Sjedinjenih Amerčkih Država, prenosi Reporteri, prenosi Reporteri.

Kusari-Lila kaže da je apsurdno da Demokratski savez Kosova traži od sadašnje vlade da sprovede ovaj sporazum, jer uključuje 'mini-Šengen', inicijativu kojoj se prije nekoliko dana usprotivio lider LDK Lumir Abdixhiku.

"Bilo je nekih tačaka koje smo i dok smo bili opozicija u skupštini, tražili da ne budemo dio bilo kakvog eventualnog dogovora, ove tačke koje je tada potvrdio bivši premijer, Hoti, da one neće biti prisutne. Prva je " mini-Šengen " ili sada preimenovan u " Otvoreni Balkan", a drugi je imao veze sa dijeljenjem kosovskih resursa koji se koriste sa Srbijom, kao što je slučaj Gazivode", rekla je Kusari-Lila.

Skupština Kosova u petak nije usvojila rezoluciju kojom se poziva vlada, predvođena Albinom Kurtijem, da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra u Bijeloj kući.

Kusari-Lila je rekla da Kurtijeva vlada ostaje privržena strateškom partnerstvu sa SAD.

„Postoje dva suštinska principa. Prvi je da se ni na koji način i ni u jednom obliku današnja podrška ovoj rezoluciji ne odnosi na potcenjivanje uloge SAD, naprotiv. Poslanička grupa Pokreta Samoopredjeljenja i Vlada Kosova ostaju privrženi strateškom partnerstvu, jedinstvenom za Kosovo i njegov narod sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nastavićemo saradnju u svim oblastima, posebno u vezi sa procesom dijaloga. Drugi princip je da Kosovo ne ulazi u dijalog kao strana koja bi trebala da uzme u obzir da treba nastaviti s daljim kompromisima, već kao dvije zemlje koje će razgovarati o prošlosti u kojoj je Srbija bila agresor, a Kosovo žrtva ", izjavila je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri