Rast broja novoinficiranih

Kosovo posljednjih dana bilježi rast broja novoinficiranih korona virusom, što je za direktora Univerzitetsko kliničko bolničkog centra Valbona Krasniqija znak da građani trebaju biti pažljiviji.

On dodaje da je, sa trenutnim brojem aktivnih slučajeva, situacija pod kontrolom ali napominje da se ona mora pratiti.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova od 4. avgusta, u roku od 24 časa registrovan je čak 221 novi slučaj infekcije na osnovu 3.160 testiranih uzoraka, što je duplo više od prethodnog dana. Preko 100 slučajeva inficiranih su osobe od 20 do 39 godina.

U opštim bolnicama širom Kosova je hospitalizovano 107 pacijenata, a na Infektivnoj klinici u Prištini se nalazi 34 pacijenta, od kojih su dvoje u teškom stanju.

Delta najprisutnija

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je prethodno saopštio da je oko 90 odsto slučajeva infekcije COVID-19 povezano sa delta sojem korona virusa. Uzorci za ovaj soj, koji je postao dominantan i na Kosovu, šalju se na analizu u inostranstvo.

Sa druge strane, najmanje pet osoba koje su primile prvu dozu vakcine je inficirano korona virusom, od kojih su dve primile i drugu dozu.

Međutim, vršilac dužnosti direktora Infektologije na Univerzitetsko kliničkom centru Kosova Arben (Vishaj) Višaj napominje da stanje ovih pacijenata nije kritično.

"Pacijenti su hospitalizovani ali imaju blagu kliničku sliku, nadam se da će vrlo brzo biti pušteni (na kućno lečenje)", kaže Višaj za Radio Slobodna Evropa.

Infektolog Sali Ahmeti ukazuje da su simptomi delta soja korona virusa vrlo slični prvobitnoj varijanti.

"Nismo primetili neke posebne kliničke promene i skoro svi klinički simptomi su slični onima koji se javljaju kod originalnog virusa", pojašnjava on.

Nositi masku i održavati distancu

Ahmeti navodi da se mere u borbi protiv pandemije korona virusa moraju poštovati kako ne bi došlo do povećanja novoinficiranih.

„Mislim da se maske trebaju nositi, to treba da važi za vakcinisane i nevakcinisane osobe. Mora se održavati i fizička distance kao i lična higijena. To su samo neke od zaštitnih mera koje se moraju poštovati. Pandemija se još nije završila”, napominje Ahmeti.

Za epidemiologa Isufa Dedushaja, porast broja novih slučajeva korona virusa je zabrinjavajući. Dodaje i da se mora nešto preduzeti ukoliko se nastavi ovakav trend, odnosno da se uvedu mere koje će sprečiti dalje širenje zaraze.

„Ljudi su zaboravili kakva je bila (situacija) pandemija. Jedini način da se ona iskoreni je da se poveća masovna vakcinacija. Ali ako se bude povećavao broj (novoinficiranih), naravno da se moraju preduzeti dodatne mere u borbi protiv pandemije“, kaže Dedushaj.

Prema njegovom mišljenju, porast broja novoinficiranih osoba za 100 odsto nameće potrebu za uvođenje novih mera, zabranu skupova i obavezno nošenje maske.

“Nema drugog izlaza”, podvlači Dedushaj i ukazuje da je delta soj uzeo maha i u jakim zemljama širom sveta, te da su, uprkos dobrom odzivu za imunizacijom, počele da se uvode mere, pre svega obavezno nošenje maski na javni mestima.

Na Kosovu su gotovo u potpunosti olakšane mere u borbi protiv korona virusa, dozvoljeno je održavanje svih proslava a produžen je i rad ugostiteljskih objekata, te noćnih klubova. Takođe, maske ne nosi gotovo niko.