Znak za upozorenje

Broj novozaraženih na Kosovu iz dana u dan sve je veći i to je, prema riječima nadležnih, znak za upozorenje i povećanu brigu protiv daljeg širenja ovog virusa, prenosi Lajmi.

Direktor Univerzitetske kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi poručuje da je za sada, sa trenutnim brojem zaraženih, situacija stabilna, ali naglašava da se mora voditi računa.

Ono što zabrinjava je to što je kod gotovo 90 odsto zaraženih prisutan Delta soj virusa. Ipak, prema riječima infektologa Sali Ahmetija, simptomi ove varijante su slični prvoj varijanti virusa.

"U našim slučajevima nismo vidjeli nikakve posebne kliničke promene i skoro sve kliničke manifestacije su slične onima kod originalnog virusa", rekao je on.

Ahmeti dodaje da se mora nastaviti sa poštovanjem mjera protiv pandemije, inače će se, prema njegovim riječima, povećati broj zaraženih.

„Mislim da treba nastaviti sa nošenjem maski, čak i vakcinisane osobe, a mora se održavati distanca i lična higijena. Još smo u pandemiji i nismo je okončali", kaže Ahmeti.

Sličnog mišljenja je i epidemiolog Isuf Dedushaj koji smatra da ukoliko se nastavi trend povećanja broja novozaraženih, treba preduzeti mjere koje bi sprečile dalje širenje zaraze.

„Ljudi su zaboravili kakva je bila pandemija. Jedini način je da se situacija poboljša je da se građani vakcinišu. A ako se ogroman rast nastavi ovako, naravno da se moraju preduzeti druge mjere. Povećanje broja oboljelih vodi nas ka tome da se zabrane masovni skupovi i da maske budu obavezne na mjestima gdje postoji veliki broj građana. Nema drugog izlaza“, kaže Dedushaj za Radio Slobodnu Evropu.

Zvaničnici vlade i Ministarstva zdravlja nisu dali nikakav odgovor da li razmatraju mogućnost vraćanja nekih mjera protiv pandemije.

Građani Kosova imaju različito mišljenje o vraćanju stožijih mjera i poštovanju istih.

Student medicine Gani Hoxha smatra da bi svi građane i institucije trebalo više da poštuju preventivne mjere.

„Trebalo bi biti više preventivnih mjera. Ako se primjene, broj zaraženih će se takođe smanjiti", kaže Hoxha.

Nasuprot tome, Ardian Shala kaže da svaki građanin mora odlučiti da li će nositi masku ili ne i da prema njegovim riječima nove mjere protiv koronavirusa nisu potrebne.

"Ne znam šta da kažem, ali ne mislim da je pooštravanje mjera dobro rješenje", kaže Shala.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net