Revizor

Ministarstvo rada i socijalnog staranja tokom 2020. godine dodjelilo je socijalnu pomoć i penzije zaposlenim licima, u iznosu od 254,478 eura, a licima koja su preminula – više od 108,000 eura, pokazuje analiza Revizorske kancelarije Kosova u godišnjim finansijskim izvještajima za 2020. godinu, prenosi Kallxo.

"Upoređujući podatke Ministarstva o penzijskim šemama i socijalnoj pomoći sa podacima Poreske administracije Kosova, primjećeno je da postoje slučajevi da penzije i socijale primaju osobe koje rade ili ostvaruju lična primanja“, navodi se u izvještaju.

Razlog za to, navodno su greške ovog ministarstva zbog pandemije koronavirusa.

„Isplate korisnicima koji su zaposleni dogodile su se zbog nedovoljne unutrašnje kontrole usled pandemije koronavirusa i zbog isplaćivanja plata od strane preduzeća krajem 2020. godine za prethodne mjesece, a koje ne mogu biti pod kontrolom Ministarstva“, navodi se, prenosi Kallxo.

Jedan od najznačajnijih prekršaja, kako prenosi ovaj medij, prema analizi revizorskih izvještaja je isplata penzija za lica koja su preminula i beneficije penzija od zaposlenih lica.

Penzije koje su dodjeljene licima koja su preminula, a koja nisu uklonjena sa platnih spiskova, oštetile su budžet Kosova za više od 108.000 eura.

U slučaju raspodjele penzija isplaćenih nakon smrti korisnika, u izvještaju revizora se navodi da je poređenjem podataka između Ministarstva i Poreske administracije utvrđeno da je tokom 2020. godine izvršeno ukupno 840 isplata penzija za lica koja su u međuvremenu preminula.

"Isplate nakon smrti korisnika penzija, sa tendencijom finansijske greške u odnosu na prošlu godinu, nastale su jer je javljanje penzionera radi produžavanja penzija prekinuto od marta 2020. godine, a smrt korisnika, spletom okolnosti zbog pandemije koronavirusa, nije bila blagovremeno registrovana. Ministarstvo nije bilo upoznato sa ovim slučajevima”, navodi se takođe u izvještaju revizora.