Uz protivljenje opozicije

Poslanici Skupštine Kosova su prije šest godina, tačno 3. avgusta 2015. godine, glasali za izmjenu ustavnog amandmana, čime je otvoren put za osnivanje Specijalnog suda, prenosi Indeksonline.

Bilo je 82 glasa za, 5 protiv i jedan uzdržan, što je utrlo put Vladi da pošalje još dva nacrta zakona u vezi sa Specijalnim sudom.

Opozicija je bila ta koja se najglasnije protivila osnivanju Specijalnog suda, nazivajući ga nepravednim, selektivnim i čije bi osnivanje narušilo suverenitet Kosova.

Stav vlade je bio da je ovo neophodno uraditi kako bi se otklonile sumnje u zločine koje je Oslobodilačka vojska Kosova počinila u posljednjem ratu.

Kancelarija specijalnog tužioca (SPO) za ratne zločine na Kosovu već je podigla prve optužnice, uključujući one protiv bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veselija, bivšeg predsjednika parlamenta i bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Sejimija.

Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo dio su kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i imaju međunarodno osoblje.