Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da balkanski "mini-Šengen", koji sada nosi naziv "Otvoreni Balkan", ima za cilj princip superiornosti Srbije, odnosno da je u pitanju prepakivanje ideje bivše Jugoslavije.

Kusari-Lila je na današnjoj sjednici Skupštine Kosova rekla da je poređenje "mini-Šengena" sa Evropskom unijom netačno i obmanjujuće.

"Za sve one koji danas pokušavaju da opravdaju ideju u čijem je središtu Srbija, to je država koja svojim građanima uskraćuje samo to što su Albanci pravo da žive u toj zemlji. Ista Srbija koja stalno krši i ometa subjektivnost Kosova. Ista Srbija koja kupuje oružje i bespilotne letjelice od Rusije, negira genocid u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, za koju se odmah i čudno vjeruje da neguje ideju otvorenog Balkana, zajedničku ideju“, rekla je ona.

Ona se ovom prilikom osvrnula i na Olimpijske igre u Tokiju.

“Srbija je pokazala svoje pravo lice i kada je prestala sa emitovanjem borbe džudistkinje Nore na državnoj televiziji Srbije, uz obrazloženje da nemaju dovoljno ljudi za izvještavanje o događajima u Tokiju. Jako je dobro što ne padamo u zamku onih koji misle da prepakivanje ideje bivše Jugoslavije donosi nešto vrlo pozitivno za Albance i Kosovo“, dodala je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Onlajn/Kosova press