(Ne)ispunjavanje obaveza

U popodnevnom nastavku sjednice skupštine o 100 dana Kurtijeve vlade, nastavilo se sa kritikama opozicije. Prisutan je i Albin Kurti.

Poslanik Ferat Shala iz PDK rekao je da ova Vlada nije ispunila nijedan od principa navedenih u programu. Njegove kritike su se ticale prije svega onoga što vidi kao „nečinjenje“ obe vlade koje je Kurti predvodio u vezi sa Trepčom.

Kaže da su odluke da smeni upravni odbor Trepče i da se formira Privremeni odbor, Trepču dovele u duboku krizu pored, „desetina miliona dugova javnih institucija i desetinama miliona dugova privatnih preduzeća“, i da ovi privremeni odbori kao i vlada, kako tvrdi, ne sprovode ni minimum Zakona o Trepči.

„Danas radnici Trepče, iako su akcionari, ne znaju koliko ima akcija, kako se njima upravlja, kako se dijele, da li imaju pravo da ih prodaju ili šta da rade sa njima“, kazao je Shala.

Tvrdi da na ta pitanja nije niko odgovorio, te da vlada, ili ne znak kako da radi, ili ima mračne planove.

Tahiri: Vladin učinak nula

I drugi poslanik ove stranke Abelard Tahiri negativno je ocenio učinak Kurtijeve vlade, nazvavši to nulom.

Podsjetio je na obećanja i vrijeme koje je prošlo i tome da se ne zna šta se ispunilo – o izgradnji 160 rasadnika, izdvajanju 150 eura za socijalno ugrožene porodice, oživljavanje zdravstvenog osiguranja, više proizvodnje, izvoza, više zaposlenja, depolitizaciju institucija i provjeru vlade na 100 dana.

Ono što se dogodilo za to vrijeme, oko 60 hiljada koji su ostali bez posla tokom pandemije ostalo je bez podrške. Obećali su depolitizaciju institucija. Ovih 100 dana vidjeli smo kako se ova vlada pretvorila u moćno preduzeće za porodično zapošljavanje. „Obećali su provjeru i za ovih 100 dana nismo vidjeli ništa, zaglavili ste u koncept dokumentu“, rekao je Tahiri.

Zemaj: Nedostaju slike Gorana Rakića, Emilije Redžepi, Fitima Damke… ministarstava koja nisu imala aktivnosti

Kritikama se pridružila i LDK, bivši koalicioni partner vlade Kurti 1 prošle godine. Sada poslanik Armend Zemaj, rekao je da je ova Vlada pokazala svoju nesposobnost u prvih 100 dana, te da rad vlade nije imao uticajna građane. Dokaz za to je vladin izvještaj u kojem, kako navodi, od 51 stranice, 27 čine „suve slike i terminologija“, a 12 su „politička saopštenja“.

Ipak, i na fotografijama neko „nedostaje“: „Goran Rakić, Emilja Redžepi, Fitim Damka, gospodin Krasniqi i polovina ministarstava koja nisu imala aktivnosti“ – kaže Zemaj.

I ovu vladu Zemaj je optužio za štetne ugovore.

Lekaj: Najgori učinak vlade

Alijansa za budućnost Kosova takođe kritikuje Kurtija. Poslanik Pal Lekaj iz AAK-a takođe je rekao da se od, kako je izbrojao, 144 odluke, većina njih tiču postavljanja i razriješenja odbora.

Štaviše, i u njima, zaposlili su mnoge svoje članove stranke, a građani nisu imali koristi, a nema ni primene plana za oporavak Kosova osim podrške ugostiteljstvu.

I u pandemiji tvrdi da je ova vlada imala „najgori učinak“.

Konačno, ponovio je kritiku koja se Kurtiju najčešće spočitava kada je u pitanju dijalog sa Beogradom – da ne podnosi izvještaj.

„Varali ste sloj našeg društva koji je pretrpeo najveću štetu, a to su porodice nestalih. Kažete da je reciprocitet prvo pitanje i da će biti pitanje dana ili sedmica. Sada ste odustali od reciprociteta i olakšali ste srpskim trgovcima da izvoze robu na Kosovo“, rekao je Lekaj.

Nasuprot njima, poslanici Samoopredjeljenja brane Kurtijevu vladu.

Adnan Rustemi je period od 100 dana video kao vrijeme da se „zaustavi zlo i okrene pravac ka razvoju i pravdi“. Pohvalio se sa 144 odluke, 19 nacrta zakona i četiri dokumenta za duboke reforme Kosova. Takođe se pohvalio i pozitivnim efektom povratka poverenja građana u institucije nasuprot frustracije građana prethodnim vladama.