Na udaru kritika zbog netransaprentnosti

Poslanici vladajućih stranaka, koji su bili prisutni u sali, većina njih, uništili su glasački listić, učinivši ga nevažećim pri glasanju za izbor tri člana Odbora "Nezavisne komisije za medije" (NKM).

Od 63 poslanika koji su glasali, 56 listića su bili nevažeći.

Na osnovu ovoga, nijedan od šest kandidata nije dobio dovoljno glasova i konkurs se mora ponoviti.

Podsjećamo, bilo je reakcija civilnog društva na ovaj proces, jer su kazali da nisu bili pozvani da prate proces i optužili su Komisiju da čuva strogo povjerljivo kandidate.

Kandidati su bili: Hysni Mustafa, Luleta Aliu Krasniqi, Arber Jashari, Vlora Berisha, Fatih Basha i Maja Staletović.

Skupština Kosova takođe nije imala kvorum za glasanje o predlogu za uspostavljanje institucije Opere Kosova.

Nakon toga, Skupština je otišla na pauzu do 15:30, gdje se očekuje da se ovaj nacrt odluke ponovo stavi na glasanje, a zatim da nastavi raspravu o stotom danu Vlade, na poziv Parlamentarne stranke PDK Grupa.

"Tajni" intervju kandidata za članove Nezavisne komisije za medije


Ad-hok komisija za izbor članova Nezavisne komisije za medije je bez prisustva medija i civilnog društva intervjuisala kandidate za članove ove Komisije. Vladajuće stranke kažu da nije bilo zahteva za nadzor, dok opozicija navodi da je vlada zatražila da ne poziva medije i nevladine organizacije. Civilno društvo zahtjeva transparentnost u celom procesu.

Bez prisustva medija i civilnog društva, ad-hok komisija je prije nekoliko dana intervjuisala potencijalne kandidate za članove Nezavisne komisije za medije. Mediji o tome nisu izvještavali, kao ni civilno društvo, što je izazvalo reakcije potonjeg.

Flutura Kusari, advokat za medije, rekla je da nije bilo najava po ovom pitanju.

„Skupština Kosova je u strogo povjerljivom procesu intervjuisala kandidate za Nezavisnu komisiju za medije. Mediji nisu obavješteni, informacije nisu objavljene na veb stranici Skupštine Kosova i nije jasno šta je nagnalo Pokret Samoopredjeljenje da organizuje intervju za javne pozicije u ovom obliku“, rekla je Kusari.

Ona je pozvala na veću transparentnost kako se proces ne bi ponovio.

„Svako ko postane član NKM kroz ovu proceduru neće biti legitiman i nadam se da će poslanici Skupštine Kosova razmisliti i ponoviti intervjue ili će raspisati konkurs od početka. Naprotiv, normalno ćemo imati pravo da mislimo da je došlo do nedostatka transparentnosti u ovom procesu jer su vladajuće stranke, sa posebnim naglaskom, na Pokret Samoopredjeljenje imale interes da potisnu bilo kog kandidata koji mu se sviđa“, dodala je ona.

U međuvremenu, odsustvo civilnog društva i medija kao one koji nadgledaju intervju opravdao je predsednik ad-hok komisije, Valon Ramadani iz LVV.

„Mnogo puta je bilo nadgledanja ove vrste procesa, ali oni koji su pratili i žele da prate znaju pravila skupštine koja prvo mora da podnese zahtjev ad-hok komisiji i koja se zatim pregleda i odobri. Ali nije bilo zahtjeva od bilo koje organizacije ili građanina“, rekao je Ramadani.

Međutim, poslanica opozicije u ovoj komisiji, Albana Bytyqi to je demantovala. Bytyqi je najavila da je odsustvo medija i nevladinih organizacija zatražio predsjednik komisije koja dolazi iz redova vlade, ali da su oni sami prihvatili takav zahtjev.

„Vladajuća većina je odlučio da ne poziva medije i da ih ne objavljuje. Predsjedavajući Valon Ramadani odlučio je da ne poziva medije i civilno društvo, jer se kandidati osjećaju pod stresom, a mi nismo reagovali“, rekla je ona.

On je dodao da kandidate koji su dobili najviše ocjene predloženi su od vlade.

„Kandidati koji su najviše ocenjeni su na vlasti. Jedan će sigurno biti pristalica vlade“, rekla je ona.

Što se tiče nedostatka transparentnosti ovog procesa, reagovala je i Evropska federacija novinara koja je pozvala na potpunu transparentnost.

U NKM postoje tri upražnjena mjesta, dva člana odbora iz većinske zajednice i jedan iz manjine.