Doprinos u izgradnji pravosudnog sistema

Beau Biden je radio na Kosovu nakon rata 1998.-99, pomažući u obuci domaćih državnih tužitelja i sudaca za Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u nedjelju je posthumno dodijelila odličje pokojnom sinu američkog predsjednika Joea Bidena za njegov doprinos u izgradnji pravosudnog sistema u toj zemlji, više od 20 godina nakon završetka rata.

Beau Biden je radio na Kosovu nakon rata 1998.-99, pomažući u obuci domaćih državnih tužitelja i sudaca za Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju, prenosi Hina. Umro je 2015. od raka, u 46. godini.

“Beauov rad na Kosovu je bio iskren; zaljubio se u tu zemlju”, rekao je predsjednik Biden u video poruci na prigodnoj svečanosti u Prištini u nedjelju.

Počast Beau Bidenu
“Beau je vidio što možete učiniti, Beau je već tada vidio budućnost koja je moguća za vašu ponosnu zemlju. Budućnost koja se Kosovu dugo negirala”, rekao je Biden.

Godine 2016. Biden, tada potpredsjednik, otkrio je spomenik svom sinu na Kosovu. Po Beauu Bidenu nazvana je i cesta prema Camp Bondsteelu, gdje je stacionirano sedamstotinjak američkih vojnika koji još pomažu u očuvanju mira na Kosovu.

“Ono što su Sjedinjene Američke Države i američki narod učinili za našu zemlju, za našu slobodu, za naše pravo na postojanje, daleko je više od partnerstva kakvo se danas viđa u svijetu. Gospodine predsjedniče, Kosovo je vaš dom”, rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u prigodi posthumne dodjele odličja koje je primio američki ambasador.