Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti je kometarišući dogovor postignut između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije i „Otvoreni Balkan“ rekao da je glavni problem Zapadnog Balkana neuspeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, zajedničko tržište treba da znači demokratizaciju i vladavinu prava u regionu, ali da je to nemoguće sve dok Srbija ne prihvata „zločinačku prošlost“.

„Republika Kosovo smatra da je glavni problem Zapadnog Balkana neuspjeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću, odnosno sa zločinačkom prošlošću Srbije, koja je izazvala četiri rata u posljednjoj deceniji 20. vijeka. Zajedničko tržište mora biti propraćeno suočavanjem sa prošlošću, demokratizacijom naših zemalja i vladavinom prava. U suprotnom ćemo imati više događaja u prošlosti, nego procesa koji menjaju živote građana na bolje", rekao je Kurti.

Kurti nije oduševljen promenom imena „mini Šengen“ u "Otvoreni Balkan",  jer to tumači kao otvorenost prema ruskim i kineskim uticajima.

„Posebno nisam oduševljen nazivom „Otvoreni Balkan“, budući da se lider Srbije ne suočava sa prošlošću svoje zemlje i sobom. „Otvoreni Balkan“ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine, kao i sa otvorenog Balkana do autokratije, korupcije, ratnih zločinaca, za koje znamo da su i dalje masovno slobodni ne samo u Srbiji, već da je i nekoliko njih na vlasti“, rekao je Kurti.

Ipak Kurti je uvjeren da su odnosi između Kosova i Albanije bratski, bez obzira na trenutne okolnosti.

„Kosovo i Albanija će imati i treba da imaju dobre i bolje odnose. Ne priliči ni premijeru Kosova ni Albanije da naše zemlje, i građani iste nacije imaju loše odnose. Kosovo i Albanija imaju bratske odnose, na političarima je poput premijera Edija Rame i mene da zastupamo volju i interes građana", rekao je Kurti.

Na pitanje novinara da li će smjeniti ministarku spoljnih poslova i dijaspore Doniku Gërvallu-Schwarz, kratko je odgovorio "ne".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri