Poseban fokus

Meso i proizvodi životinjskog porijekla zahtjevaju posebnu negu, posebno tokom ljetnje sezone kada preovlađuju visoke temperature, a prema riječima portparola Agencije za hranu i veterinu Lamira Thaçija poseban fokus je stavljen na redovnu inspekciju proizvoda koji zahtjevaju uslove za hlađanje, prenosi Gazeta express.

Thaçi poručuje da i potrošači moraju biti oprezni prilikom transporta mesa do kuće.

"Sada smo u ljetnjoj sezoni i temperature su veoma visoke, ne samo poslovni subjekti, već svi moramo biti oprezni pri kupovini i transportu mesa bilo sa pijaca, bilo sa mjesta gdje kupujemo, jer je meso veoma osjetljivo, stoga je uvijek potrebno odgovarajuće skladištenje u frižideru. Ako je sveže meso, onda temperatura ne bi trebalo da bude viša od 3-4 stepena, a smrznuto ne bi trebalo da ide na temperaturu veću od -18 C. Preporučuje se da pokažemo brigu, pored transporta do svojih domova i skladištenja u frižiderima naših porodica i tokom procesa kuvanja", naglašava Thaçi.

Prema njegovim riječima, svaka pošiljka koja se uvozi na Kosovo mora da ima prateću dokumentaciju, koja garantuje bezbjednost proizvoda, u suprotnom nije dozvoljeno da uđe na Kosovo.

"Meso mora da se transportuje na doći na temperaturi ispod -18 C i poseban uređaj koji mjeri temperaturu tokom putovanja, pokazuje temperaturu sve vrijeme dok ne stigne na Kosovo. Tome inspektori pridaju veliku pažnju da svaka pošiljka koja uđe na Kosovo ispunjava sve uslove. Naprotiv, nijednoj pošiljci koja ne ispunjava zakonske uslove o bezbjednosti proizvoda nije dozvoljeno da uđe na Kosovo", dodao je on.

Kada je riječ o unutrašnjoj kontroli, Thaçi naglašava da se klanje stoke i živine mora da se obavlja u licenciranim klanicama i samo kada veterinar kaže da je sve bezbjedno, meso može da se pusti na tržište.

On ponavlja da je problem Agenciju za hranu i veterinu i dalje mali broj veterinarskih inspektora i da je način da se to riješi prelazak opštinskih inspektora u Agenciju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express