Mišljenje analitičara

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije (GLPS) Naser Shamoli ocjenio je da je reforma javne uprave na Kosovu prilično složen proces, jer se doneti zakoni ne sprovode u praksi, prenosi Ekonomija onlajn.

Shamoli je dodao i da je neophodno u okviru reforme da Kosovo donese zakone o platama državnih službenika.

"Ne stojimo tako loše u poređenju sa drugim zemljama, i naravno da ima prostora za poboljšanja. Izvještaji, posebno vrsta izvještaja o napretku, svakako pokazuju stanje javnih reformi, u nekim aspektima su pozitivni, ali mnogo posla ostaje u praksi. Pravni okvir je uglavnom uspostavljen i vjerovatno je najbolji u regionu u smislu reforme javne uprave, uprkos činjenici da je Zakon o platama ukinut, postoje još dva zakona, ali problem je što ti zakoni se još uvijek ne primjenjuju", rekao je Shamoli.

Između ostalog, Shamoli naglašava da bi Vlada trebalo više da se angažuje oko reforme javne uprave.

"Spomenuo sam neke od koraka koji bi trebalo da imaju veći prioritet. Prvi je da se završi proces restrukturiranja ministarstava, koji još nije sproveden u praksi. Drugi korak je klasifikacija poslova i analiza posla uopšte. Treći korak je racionalizacija agencija, proces koji je odavno započeo", naglasio je Shamoli.

Predstavnik Kosovskog instituta za lokalnu upravu Sadri Rmoku ocjenio je da je Kosovo u prošloj godini postiglo napredak u pogledu zakona i administrativnih reformi, te da je sada na Vladi da nastavi sa podzakonskim aktima.

"Ostaje da Vlada Kosova nastavi sa podzakonskim aktima koji se pojavljuju kao obaveza predviđena zakonima", rekao je Rmoku.

On je naglasio da uprkos određenom napretku, predstoji dug proces da bi se stiglo do cilja.

"Uprkos činjenici da smo napredovali u pogledu pravne osnove, treba započeti proces usvajanja Zakonu o platama. Moramo shvatiti da je reforma javne uprave dug proces koji zahtjeva vrijeme i rad", rekao je Rmoku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online