Ne ispunjava obećanja

Prošle su tri godine od ratifikacije Sprazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom u Parlamentu Kosova, a taj proces se na Kosovu još uvijek ne smatra završenim, piše Ekonomija onlajn.

Kako navodi taj medij, premijer Albin Kurti, koji je nekada bio najveći protivnik sporazuma, još nije formirao Komisiju za demarkaciju granice, koju je najavio prije nekoliko mjeseci.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova ocjenjuju da Kurti ne preduzima aktivnosti koje su u interesu građana.

Poslanica PDK Ganimete Musliu kaže da Kurti ne ispunjava svoja obećanja iz predizborne kampanje.

"Ovo nije jedina tema pomoću koje je Kurti gradio predizbornu kampanju, bio je tu i reciprocitet, zatim raspuštanje Specijalnog suda i mnoge druge, koje je propagirao sve dok bio je u opoziciji, a sada ih je zaboravio", kaže Musliu.

Poslanik AAK Pal Lekaj kaže da Kurti ignoriše veoma važnu temu, kao što je Komisija za demarkaciju granice.

"Zavisi od Kurtija i onoga što on vidi kao prioritet. Ako bude angažovan onoliko koliko je bio u opoziciji, onda se nadamo da će ova komisija biti formirana što je prije moguće. Što se tiče crnogorske strane, oni se brane, ali mi smo se kao Kosovo složili da postoji rezolucija i dva sporazuma i štitimo interese Kosova", rekao je Lekaj.

Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom potpisan je 2015. godine u Beču, a dopunjen aneksom sporazuma između dva bivša predsjednika, kosovskog Hashima Thaçija i crnogorskog Filipa Vujanovića.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online