Direktor Kliničkog centra

Direktor Univerzitetske kliničko-bolničke službe Kosova Valbon Krasniqi izjavio je da će Klinički centar biti još bolje pripremljen za novi talas pandemije koronavirusa, piše Koha.

Krasniqi je rekao da je trenutno jedini problem nedostatak zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara.

"Tokom pandemije, mi smo se suočavali sa tri izazova. Prvi izazov bio je obezbjediti dodatne krevete za liječenje kovid pacijenata, drugi izazov je bio obezbjediti ljudske resurse, a treći izazov je bio obezbjediti lijekove, medicinski materijal, kiseonik i drugu prateću opremu. Izuzimajući kapacitete sa ljudima koje još moramo povećati, posebno medicinske sestre, sa ovim drugim izazovima smo mnogo bolji, napravili smo strateška i ciljana ulaganja upravo kako bismo se na najlakši način snašli u svakoj situaciji koja se može dogoditi narednih mjeseci", rekao je Krasniqi u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Uprkos pripremama, Krasniqi je pozvao građane da se vakcinišu, kako ne bi ponovo moralo da dođe do preduzimanja drastičnih antikovid mjera.

"Ozbiljno smo investirali u smislu poboljšanja snabdjevanja kiseonikom. U svim regionalnim bolnicama smo postavili rezervoare za kiseonik, dok smo na Infektivnoj klinici u povećali broj kreveta na 100, koje smo povezali sa kiseonikom. Uz sve ove pripreme, naša poruka je da se građani vakcinišu. Ne treba nam da nanesemo štetu ekonomiji, sportu, kulturi, i ponovno zatvaranje na Kosovu", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore