Vatra se rasplamsala

Veliki požar zahvatio je dio planina u okolini sela Mali Štupelj i Veliko Ribare u Rugovskoj klisuri, koja se nalaze u blizini Nacionalnog parka "Prokletije". Požar koji je izbio prije nekoliko dana vatrogasci iz Peći zajedno sa šumarima Direkcije Nacionalnog parka "Prokletije" uspjeli su da ugase, međutim, vatra se ponovo rasplamsala.

"Ugasili smo požar, ali je ponovo aktiviran. Požar je sada većih razmjera nego prije dva dana kada je ugašen. Vatrogasci su na terenu zajedno sa šumarima i ulažu napore da ugase požar", rekao je načelnik vatrogasne jedinice Peć Butrint Lajçi.

On je ukazao da je teren veoma nepristupačan i da nema mogućnosti da se vozilom stigne do lokacije požara.

„U nemogućnosti da pošaljemo vozila na mjesto događaja, moramo kilometrima da hodamo od vozila do lokacije na kojoj je požar, jer puta nema, ali mi činimo napore da ugasimo požar“, rekao je Lajçi.

On je rekao da su sada u konsultaciji sa opštinskom Direkcijom za zaštitu i spasavanje, kojoj je, prema njegovim riječima, poslao izvještaj o stanju na terenu i potrebi vazdušne intervencije za gašenje požara.

Direktor zaštite životne sredine Muhamet Mahmutaj rekao je da se razmatra mogućnost angažovanja Kforovih helikoptera.

„Veliki je rizik da se požar još više proširi. Još nismo zatražili pomoć od KFOR-a, ali razmatramo i tu mogućnost i trebalo bismo da zatražimo pomoć ako se požar poveća“, kaže Mahmutaj.

Nadležni na terenu ističu da je požar najvjerovatnije izazvan nepažnjom građana, ali da će konačne informacije izneti nakon istrage koja će uslijediti kada požar bude lokalizovan.

„Moguće je da se to pojavilo zbog nepažnje građana. Ali procene će biti kasnije, a trenutno su na terenu naši vatrogasci i radnici. Nemoguće je vozilima otići na mjesto gdje je požar“, rekao je za Kohu direktor Direkcije Nacionalnog parka „Prokletije“, Fatmir Morina.

Ova Uprava poziva na brigu o zaštiti šuma od požara, s obzirom da ovaj požar, koji zbog teškog terena i velikih poteškoća u gašenju, predstavlja rizik da poprimi još veće razmjere.

Direkcija Nacionalnog parka „Prokletije“ ujedno apeluje na stanovnike, posjetioce na ovom području, korisnike imovine i ostale građane da budu izuzetno oprezni i spreče pojave požara i njihovog širenja u parku.

Izvor: Koha/Kossev