Lider LDK

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku izjavio je da je “Otvoreni Balkan” politički projekat i da ekonomska integracija ima smisla samo ako Srbija prizna Kosovo, prenosi Koha.

On napominje povodom inicijative "Otvoreni Balkan", koju su pokrenuli lideri Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije "i da bi prije saradnje bez granica moralo da dođe do priznanja Kosova od strane Srbije".

Abdixhiku kaže da takvu stvar trebaju shvatiti zvaničnici u Albaniji, te da bi Vlada Kosova trebala razgovarati s Vladom Albanije.

„Besmislena napetost naših odnosa - uglavnom zbog nepromišljenog izbornog miješanja našeg premijera početkom ove godine - dovela je do toga da su nam putevi pred Srbijom prvi put u historiji od 30 godina podjeljeni. A to je samo po sebi katastrofa. Kosovo i Albanija moraju imati isto mišljenje i stav", kaže  Abdixhiku.

On ističe da bi Kosovo trebalo da bude dio regionalne saradnje, kao ravnopravna stranka i suverena država, koju priznaju sve države.

„Kosovo bi trebalo da bude dio regionalne saradnje. Ali samo kao ravnopravna stranka - suverena država. Do tada, svaka druga inicijativa šteti našim nacionalnim interesima i interesima Albanaca u regionu”, zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore