Politički spektakl

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhalliu ocjenio je, za Ekonomija onlajn, da je regionalno partnerstvo preduslov za integraciju u Evropsku uniju, ali samo ako se zemlje, u zajedničkim inicijativama, tretiraju kao jednake.

Govoreći o jučerašnjem sastanku lidera Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, rekao je da ne može biti nikakvih inicijativa, ako je Kosovo diskriminisano.

"Put do evropske porodice za Kosovo nema alternativu, regionalno partnerstvo je jedan od bitnih uslova i s tim u vezi smatram da Kosovo ne treba da generiše politiku odbacivanja, već argumentovanu politiku koja argumentovano treba da bude jednaka. Ne može biti inicijative, ako će vas od početka diskriminisati, nema slobodnog kretanje, roba, usluga, kapitala ili ljudi. Od Kosova se traži da bude dio inicijativa, to je malo previše, Kosovo mora da razmisli, da se ne protivi integraciji, ali ne može biti dekor inicijativa“, rekao je Gërxhalliu.

Komentarišući govore albanskog premijera Edija Rame i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, juče u Skoplju, Gërxhalliu je nazvao političkim spektaklom.

„Jučerašnji govori u Skoplju bili su i smiješni i tragični, ali ovo je Balkan. Bio je to više politički spektakl, kojim je pokušano da se sakriju problemi u sve tri zemlje, ali Kosovo nije trebalo da odbije učešće i iznese svoje argumente“, rekao je Gërxhalliu.

Prema njegovim riječima, jučerašnja inicijativa "Otvoreni Balkan" najveći je udarac Berlinskom procesu.

„Ekonomski je teško biti korisnik, postoji mnogo prepreka, posebno za Srbiju za koju je Kosovo njen sastavni dio. Inicijativa podršku EU od donatora, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, vrlo je vjerovatno da će propasti“, rekao je Gërxhalliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online