Nema naše odobrenje

Za Vladu Kosova je "Mini-Šengen" je regionalna inicijativa bez vizije. Premijer Kosova Albin Kurti nije učestvovao 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju, u okviru inicijative "Mini-Šengen", a koja je dobila i novo ime "Open Balkan".

Sa ovog Foruma su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, još jednom pozvali zemlje u regionu da se priključe ovoj inicijativi u cilju jačanja ekonomske saradnje i uklanjanja prepreka za slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Iz kabineta premijera Kosova Albina Kurtija, u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da su "stavovi o ideji iz Novog Sada, takozvanom Mini-Šengenu, već poznati".

"Inicijativa iz Novog Sada nema naše odobrenje i kao rezultat toga nismo dobili zvaničan poziv za učešće na sastanak (u Skoplju). Za nas je takozvani Mini-Šengen inicijativa bez vizije za region. Predložili smo unapređenje regionalne saradnje kroz CEFTA-u (Centralnoevropski trgovinski sporazum) i SEFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA (Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu i Evropske ekonomske oblasti), od čega bi sve zemlje Zapadnog Balkana imale koristi istovremeno", navodi se dalje u odgovoru iz Vlade Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti je 15. juna, u okviru dijaloga Kosova i Srbije, predložio da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduju prema CEFTA-i i SEFTA-i prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.

Kako je pokrenuta inicijativa 'Mini-Šengen'?

Balkanski "Mini-Šengen" ili sada "Open Balkan" je inicijativa Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu, u Srbiji.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kao domaćin sastanka u Skoplju 29. jula, pozvao je sve lidere Zapadnog Balkana da se priključe ovoj inicijativi.

"Inicijativa je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, pa pozivamo i ohrabrujemo naše kolege da se ujedine zbog naših naroda. Svi smo mi Zapadni Balkan i Evropljani. Da stvorimo viziju stvarnog razvoja u korist svih naših građana", rekao je Zaev.

Međutim, premijer Kosova Albin Kurti kategorično odbija da se priključi inicijativi jer smatra da se region mora vratiti na dnevni red Evropske unije po pitanju integracija, a ne da učestvuje u inicijativama koje su štetne za Albance.

Rama poslao poruku Kurtiju

Premijer Albanije Edi Rama je iz Skoplja poslao poruku kosovskom kolegi Albinu Kurtiju uz navode da "ko god kaže da je ova inicijativa osmišljena u podrumima bivše Jugoslavije, živi u paralelnom svijetu".

"Prvo, on [Kurti] živi u paralelnom svijetu. Drugo, on živi za politiku na leđima građana, a ne za poboljšanje blagostanja i za izgradnju mostova među ljudima i treće, zaboravlja da ako ovako krenemo, onda možemo reći da je i Evropska unija Velika Jugoslavija. Ako je Evropska unija velika Jugoslavija, ovo je mala Jugoslavija", rekao je Rama.

Sa druge strane, osim premijera Kurtija, protiv regionalne inicijative "Mini-Šengen" odnosno "Open Balkan" je i predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi.

On u izjavi za RSE ocjenjuje da nijedna regionalna inicijativa ne može biti uspješna ukoliko ne uključuje sve zemlje.

"Zemlje regiona treba da pronađu u ovom slučaju konsenzus, da u okviru Berlinskog procesa ili u okviru bilo koje druge inicijative, postignu ono što imaju za cilj, regionalno ekonomsko tržište, koji je privlačno za trgovinu i investicije. U ovoj situaciji, kada su tu samo tri zemlje, ne verujem da inicijativa može biti uspješna", kaže Rukiqi.

Da će se priključiti inicijativi "Mini-Šengen" Kosovo se obavezalo Vašingtonskim sporazumom, koji su u septembru prošle godine potpisali tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aktuelna Vlada Kosova Albina Kurtija, međutim, poziva zemlje u regionu da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa.

Balkanska grupa za istraživanje politika je početkom ove godine objavila izvještaj u kome se, pored ostalog, preporučuje da se inicijativa "Mini-Šengen" integriše u Berlinski proces, kako bi se obezbjedila sveobuhvatnost i učešće svih zemalja Zapadnog Balkana.

"EU, države članice i Sjedinjene Države bi trebali u potpunosti da koordinišu, podrže zajedničke regionalne agende i izbegnu jednostrane procese", navodi se u tom izvještaju.

Dodaje se da Vlade šest zemalja na Zapadnom Balkanu treba da rade na identifikovanju ključnih oblasti, mesta i mehanizama za uspostavljanje regionalne saradnje, "što se može sprovesti i doneti uticajne promene za građane svih zemalja".

Vladi Kosova se, pak, preporučuje da sprovede sveobuhvatnu analizu kako bi se identifikovali i izabrali osnovni prioriteti i ciljevi Kosova u regionalnim agendama i inicijativama.