Nakon tragedije

Tijela poginulih u saobraćajnoj nesreći kada je kosovski autobus sleteo sa autoputa kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj, dopremljena su na Kosovo 28. jula oko 13:30 časova.

Tijela poginulih su na Kosovo prevežena drumskim saobraćajem preko Crne Gore i Albaije, jer Srbija ne priznaje dokumentaciju u vezi ovog slučaja.

Sinoć je (27. jula) grupa od 21 putnika iz autobusa stigla na Međunarodni aerodrom u Prištini, organizovanim letom iz Osijeka u Hrvatskoj.

Njih su dočekali predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsednik Skupštine Glauk Konjufca, a potom su u organizaciji Vlade prebačeni do mjesta u kojima žive njihove porodice.

Osmani, Kurti i Konjufca su preživjelima u nesreći još jednom poželeli brz oporavak uz navode da će imati podršku kosovskih institucija

Još se ne zna kada će druga grupa povređenih putnika, koja se nalazi na liječenju u Slavonskom Brodu, biti vraćena na Kosovo.

U autobusu koji je 25. jula sleteo sa ceste je bilo ukupno 67 putnika i dva vozača a u nesreći je poginulo deset osoba, dok je više od 40 zadobilo teške i lakše telesne povrede.

Predsjednica Osmani je istakla da "u tragediji kod Slavonskog Broda nismo izgubili samo svoje sunarodnike već djelić duše", te poručila kako će za njima ostati vječni bol, navedi se u saopštenju iz Predsjedništva.

I premijer Kosova Albin Kurti je rekao da deli bol sa svima koji su izgubili svoje najmilije u tragičnoj nesreći

U nesreći je poginuo i jedan od vozača autobusa, dok je drugom, koji je u trenutku nesreće bio za volanom, hrvatsko Županijsko tužilaštvo odredilo istražni pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

Kako je saopšteno iz Županijskog državnog tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je vozač autobusa (52) počinio krivično djelo izazivanje saobraćajne nesreće, odnosno da se u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, nije kretao na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba te je skrenuo u desnu stranu na travnatu površinu sa južne strane.

Ministar zdravlja Arben Vitia na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da još 15 povređenih nastavlja liječenje u slavonskobrodskoj bolnici, a da se još dvoje nalaze na odeljenju intenzivne njege, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Tajođe, četvoro povređenih je odlučilo da se vrati u Njemačku, dok je jedan prebačen u Zagreb na liječenje.

Govoreći o vozaču autobusa kome je u Hrvatskoj određen pritvor, ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je rekao da su kosovske vlasti u kontaktu sa hrvatskim o mogućnostima njegovog povratka na Kosovo, uz napomenu da između dvije zemlje ne postoji sporazum o izručenju.