Najviše se uvozi iz Turske

Trgovinski deficit Kosova povećao se za 30,1% iz godinu u godinu na 320,3 miliona eura (377,8 miliona dolara) u junu, saopštio je Statistički zavod Kosova, prenosi SeeNews.

Izvoz je porastao za 63,5% na godišnjem nivou, na 72,9 miliona eura, dok je uvoz u junu porastao za 35,2%, na 393,2 miliona eura, navodi se u saopštenju Statističkog zavoda u petak.

Glavne izvozne destinacije na Kosovu u junu bile su Sjeverna Makedonija, Albanija i SAD. Osnovni metali, razni proizvodni artikli, proizvodi od plastike i gume bili su glavni kosovski izvozni artikli.

Carina Kosova prihodovala rekordnih 700 miliona eura


Sa druge strane, kosovska carina premašila je u utorak 700 miliona evra prihoda i ovo je prvi put da ovaj rekord postignu u naplati prihoda, što je, kako navode iz carine, oko 30 odsto više nego prethodne godine.

"Danas je prijavljeno 701,2 miliona eura, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja porast od oko 30% više u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 543,5 miliona“, naveli su iz Carine u utorak.

Mašine, mehanička i električna oprema, hrana, piće i duvan i mineralni proizvodi činili su veći deo kosovskog uvoza u junu. Većina uvoza potiče iz Turske, Njemačke i Kine.