Loš primjer drugima

Ministarstvo prosvete poručuje da je jedan od preduslova za početak nove školske godine vakcinacija nastavnog i pratećeg osoblja antikovid vakcinom, ali do sada je manje od trećine njih vakcinisano, prenosi Ekonomija onlajn.

Ministarka obrazovanja Arberie Nagavci rekla je da nastavnici na Kosovu treba da budu vakcinisani i da budu primjer drugima. Ona je istakla da ne zna šta je razlog zbog čega nastavnici ne žele da se vakcinišu.

Vakcinu je do sada uzelo njih oko 7.000 od ukupno 23.000 zaposlenih.

"Očekujem da se nastavnici, kao ljudi koji su kvalifikovani da samostalno donose odluke, vakcinišu i da otklone svaku sumnju u vezi sa vakcinom kod drugih. Kroz svoju vakcinaciju oni će biti najbolji primjer za one koji mogu imati bilo kakvih oklijevanja“, rekla je Nagavci.

Ona podsjeća da ne postoji zakon koji može primorati bilo koju kategoriju društva da se vakciniše protiv koronavirus, već da je to moralna obaveza.

"Bez dovoljne pravne osnove ne možemo da ih obavežemo na tako nešto, ali očekujem da će nastavnici biti dobar primjer“, rekla je Nagavci.

Na važnost vakcinisanja nastavnog osoblja prije početka školske godine ukazali su i u Ministarstvu zdravlja, gdje za RSE poručuju da bi na taj način obezbjedili zaštitu od virusa za sebe, za učenike i, samim tim redovno održavanje obrazovnog procesa.

"Podaci iz procesa vakcinacije pokazuju da je većina zdravstvenog osoblja na Kosovu vakcinisana. Isto se za sada ne može reći za nastavnike, ali Ministarstvo zdravlja očekuje da će i oni pozitivno odgovoriti na vakcinaciju, znajući važnost obrazovnog i zdravstvenog sektora na Kosovu“, rečeno je iz Ministarstva zdravlja ne pominjući nijednu drugu kategoriju društva koje se možda nerado vakciniše.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online