Mišljenje stručnjaka

Odlaganje i nepoštovanje međunarodnih sporazuma smatra se djelom političke borbe koju vode stranke u Skupštini Kosova, ali to doprinosi stvaranju loše slike Kosova u međunarodnoj zajednici, piše Ekonomija onlajn.

"Pregovore o međunarodnim sporazumima obavlja Vlada, bez značajnog učešća opozicije koja utiče na odluke o glasanju o ratifikaciji. To znači da Vlada nije u stanju da učini tako nešto, to je politički rat“, rekao je Erblin Hoxha iz Pokreta "Fol.

Dodao je da je čak i sa međunarodnim sporazumima lokalna politika problem.

"S obzirom da je ratifikacija posljednji čin izuzetno dugog pregovaračkog procesa, uspostavljanja glavnih principa i uslova koji prolaze kroz komisije preliminarno i konačno Skupština je ta koja ih ratifikuje“, rekao je Hoxha.

Ističe da bi svaki sporazuma trebalo da bude prioritet Vlade, kako se ne bi stvarala loša slika Kosova u međunarodnoj zajednici.

"Jedno od najvažnijih pitanja svake zemlje je pristup međunarodnim finansijama, pa su ugovori poput onih za infrastrukturu jedna od najvažnijih investicija za male zemlje, poput Kosova i treba da budu prioritet vlade“, dodao je Hoxha.

Zaključio je da će svi sporazumi definitivno biti ratifikovani, i bilo ko da se protivi glasanju platiće političku cijenu.

Agnesa Haxhiu iz Demokratskog instituta Kosova kaže da je nedostatak kvoruma u donošenju odluka predstavljao problem u svakom zakonodavnom tijelu i da je potrebna pomoć opozicije.

"Problem je u nedostatku kvoruma u donošenju odluka, kada su u pitanju međunarodni sporazumi, međunarodni sporazumi zahtjevaju dvije trećine glasova poslanika, što je za Vladu nedostižno bez glasova opozicije”, rekla je Haxhiu.

Naglasila je da su međunarodni sporazumi u interesu građana i da u tom slučaju treba prevazići stranačke interese i pronađu zajednički jezik, parlamentarna većina treba da neguje saradnju sa opozicijom na način da sporazumi prođu“, rekla je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online