Kritike na račun vlade

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova kritikovale su vladu i premijera Albina Kurtija zbog načina kako vodi dijalog s Beogradom, prenosi Reporteri.

Iz PDK i AAK ocjenjuju da Kurti nije spreman za dijalog i da treba da zatraži od američkog predsjednika Joea Bidena specijalnog izaslanika za dijalog.

Poslanica PDK Ariana Musliu Shoshi je izjavila da premijer nije transparentan po pitanju dijaloga i da ništa novo nije ponudio u dijalogu odnosu na prethodne premijere.

"Opozicioni poslanici su bez informacija u vezi sa Kurtijevim pristupom dijalogu, nemamo nijedan njegov izvještaj prije odlaska u Brisel. I Bislimi je održao satanke o kojima ništa ne znamo i nemamo informacije, ne znamo principe. Dijalog se pretvorio u unutrašnju političku bitku, umjesto da budemo jedinstveni po tom pitanju. Kurti ne brani vrijednosti koje ni prethodni premijeri nisu - pozicija, suverenitet, državnost Kosova i nestali. Ništa novo, sedi za stolom kršeći sva obećanja koja je dao biračkom tijelu“, rekla je Musliu Shoshi.

Istakla je da mora da postoji dogovor unutar političkih subjekata kako bi dijalog uspio.

"Sama činjenica da Kurti učestvuje na sastancima ne znači da je u pitanju stagnacija, to je pokušaj nastavka dijaloga, ali Kurti mora imati dogovor unutar političkih entiteta i političkih pozicija da bi bio uspješan u Briselu“, rekla je Musliu Shoshi.

Ocjenila je da nastavak dijaloga ide samo u korist Srbije.

"Nastavak procesa bez konačnog sporazuma odgovara samo Srbiji i oni rade ovaj posao jer imaju izbore sljedeće godine“, rekla je Musliu Shoshi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj je izjavila da Kurti misli da je u Briselu ispred pristalica Pokreta Samoopredjeljenja.  

"Još uvijek nemamo platformu za razgovore koja pojašnjava o čemu treba razgovarati, a o čemu ne, nemamo ni principe, znajući da Kurti ide na razgovore poslije prazničnog maratona u Grčkoj i Francuskoj, bez pripreme i konsultacija, njegovo ponašanje nije iznenađujuće“, rekla je Kadriaj.

Istakla je da Kurti ima zakonsku obavezu da podnese izvještaj Skupštini Kosova, što nije učinio ni poslije prvog, a ni drugog sastanka.

Dodala je da AAK ima principe za dijalog i da zahtjeva da Zajednica srpskih opština nema izvršna ovlašćenja, i da može da se formira u skladu sa presudom Ustavnog suda.

"Sporazum i proces dijaloga moraju se završiti uzajamnim priznanjem, i tražimo od Kurtija da od predsjednika Bidena zatraži specijalnog izaslanika koji će se baviti procesom dijaloga“, rekla je Kadriaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri