Primarni i glavni interes

Predsjednik vladine Komisije za nestale osobe Andin Hoti izjavio je da je za njega i za sve građane Kosova primarni i glavni interes da se razjasni sudbina nestalih osoba i da je spreman da se po tom pitanju suoči sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Hoti takođe traga za svojim ocem Ukshinom.

"S obzirom na profesionalno iskustvo, mislim i uvjeren sam da to emocionalno mogu da prevaziđem, a emotivni aspekt može da mi pomogne da budem otvoren pred srpskom stranom. Mi smo žrtve, oni su agresor u ovom slučaju i tražimo pravdu za 1.632 nestale osobe“, rekao je Hoti.

Istakao je da dužnost, na koju ga je imenovao premijer Albin Kurti, ne doživljava kao posao, već kao moralnu obavezu, bolne rane porodica nestalih koje traju 22 godine.

Dodao je da je Kosovu potrebna podrška međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju da otvori arhive.

"Zaista nam je potrebna podrška i pritisak međunarodne zajednice. Jedina adresa nestalih je Srbija“, rekao je Hoti.

Poručio je delegaciji Prištine u dijalogu sa Beogradom u Briselu da pitanje nestalih ne bi trebalo da bude samo prioritet, već uslov za zaključivanje sporazuma.

"Ne smatram i ne vjerujem da bi konačni sporazum Kosova sa Srbijom trebalo da se postigne bez otkrivanja istine o sudbini nestalih na Kosovu“, rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri