Od 2009. godine do danas

Od početka godine 56 ljudi iz Peći se prijavilo za otpust iz državljanstva Kosova, a od 2009, kada je počelo podnošenje zahtjeva, najmanje 3.500 emigranata iz ovog grada se odreklo državljanstva, prenosi Koha.

Šef kancelarije u opštinskom registru u Peći Shefqet Thaçi kaže da je samo u julu podneto 16 zahtjeva za otpust iz državljanstva.

"Sada je lakše pratiti broj slučajeva za podnošenje zahtjeva, a očekujemo da će u avgustu biti brojniji", rekao je Thaçi.

Službenica za državljanstvo u opštini Peć Adelina Kajtazi kaže da zahtjeve za izuzeće iz državljanstva podnose emigranti a dominiraju zahtjevi emigranata u Njemačku i Norvešku.

"Obično imamo zahtjeve iz Njemačke kao jedne među glavnim zemljama iz kojih građani mole za oslobađanje od državljanstva Kosova a ove godine je puno takvih zahteva i iz Norveške", izjavila je Kajtazi.

Predstavnici civilnog sektora navode da trenutno broj građana Kosova iz dijaspore koji se odriču državljanstva Kosova nije toliko zastrašujući kao što će biti narednih godina.

Kenan Bardhaj iz nevladine organizacije "Oko vizije" kaže da je sve veća migracija građana Peći, od kojih se takođe očekuje da se u budućnosti odreknu državljanstva Kosova.

"Nažalost, broj građana različitih profesija koji sada migriraju u inostranstvo raste i nastaviće da raste“, rekao je Bardhaj.

Od 2009. godine, kada je započelo podnošenje zahtjeva za izuzeće iz državljanstva, prema podacima iz registra, najmanje 3.500 emigranata iz Peći odreklo se državljanstva. Uzimajući u obzir činjenicu da se emigranti takođe prijavljuju u ambasadama Kosova da bi se oslobodili državljanstva Kosova, kancelarija u Peći nema uvid u te podatake, pa bi ovaj broj mogao da bude i mnogo veći.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore