Predsjednik Pokreta za ujedinjenje

Političke stranke su se u odnosu na dijalog ponašale neozbiljno, predstavljajući ga javnosti kao nametanje Evropske unije, a ne i kao neophodnost da Kosovo kroz njega riješi preostale probleme sa Srbijom, rekao je za Ekonomija onlajn predsjednik Pokreta za ujedinjenje Valon Murati.

Prema njegovim riječima, aktuelni premijer Albin Kurti je političar koji favorizuje "status kvo" i čini sve kako bi se dijalog odložio, pa čak i propao.

"Među brojnim političarima, gospodin Kurti je jedan od onih koji najviše favorizuje ’status kvo’, da Kosovo ostane u ovoj nejasnoj situaciji neriješenih odnosa sa Srbijom, pa stoga koristi sve ove taktike da odloži dijalog da bi propao. Poznavajući Kurtijev politički koncept, ovo je u skladu sa onim šta on misli da bi dijalog prije svega trebalo da proizvede, baš kao što i drugi političari nemaju hrabrosti da uđu u proces koji bi doneo smela rješenja", rekao je Murati.

On je naglasio da kao daleku vidi mogućnost da Srbija prizna Kosovo, a smatra i da na pregovarački sto treba da se dodaju pitanja Preševa, Medveđe i Bujanovca, odnosno pitanje položaja tamošnjih Albanaca za koje bi se tražio reciprocitet u odnosu na ono što se traži za Srbe u sjevernim opštinama, dok bi proces mogao da se završi redefinicijom granica.

Murati poručuje da je najveći gubitak za Kosovo ako nastavi sa zamrznutim sukobom sa Srbijom.

"Imaćemo goru situaciju nego danas, jer nismo integrisani u međunarodne institucije, imamo problem sa Ustavom, sjeverom i pravom veta koje Srbi imaju u Skupštini Kosova. Ako bi se završilo sa Zajednicom srpskih opština, Kosovo bi bilo još funkcionalnije nego što je danas. Danas se politička scena koju vodi premijer Kurti zalaže za ’status kvo’ tako da ostane kako jeste i mislim da je to opasno, jer može doći trenutak kada će saveznici moći da nam nametnu rješenja zato što ne vide brzi kraj dijaloga. ’Status kvo’ ne odgovara Kosovu i Albancima, već više Srbiji u ovom kontekstu", zaključio je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online