Zabrinutost i rizik

Iako su bili dio prioritetne grupe za vakcinaciju, na Kosovu je do sada vakcinisano samo 7.200 nastavnika i ovaj mali broj izaziva zabrinutost i rizik za normalan nastavak nove školske godine, prenosi Gazeta express.

Ukupan broj obrazovnog osoblja na Kosovu je 24.370.

Iako Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija kaže da ne postoji zakon koji vakcinaciju čini obaveznom, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture navodi da se neće protiviti ako vakcinacija nastavnika postane obavezna.

"Na osnovu dosadašnjih podataka, na Kosovu je protiv koronavirusa do sada vakcinisano oko 7.200 nastavnika različitih nivoa", kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Predstavnik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Imer Imeri kaže za Kosovo press da nema razloga da nastavnici odbiju vakcinaciju.

"Stvorena je mogućnost da se svi vakcinišu i nevakcinisanje prosvetnih radnika može prouzrokovati da nastavni proces ne započne u školama. Zbog toga još jednom apelujemo na sve prosvetne radnike, posebno nastavnike, da se vakcinišu jer ima vremena da se dobije i prva i druga doza pre početka školske godine", kaže Imeri.

Imeri je izjavio da se neće protiviti ako se donese odluka da se vakcinacija nastavnika učini obaveznom.

"Ako Ministarstvo zdravlja ili Ministarstvo obrazovanja ili vlada Kosova uslovljavaju početak rada u septembru za vakcinisane nastavnike, nećemo se usprotiviti tom stavu. Nećemo se suprotstaviti institucijama Kosova ako smatraju da pitanje početka školske godine treba da bude obavezno za nastavnike i da nastavnici treba da budu ti koji ne bi trebalo da oklevaju da li da se vakcinišu ili ne, jer je jedini spas od virusa vakcinacija", naglašava on.

S druge strane, zamjenik ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Dukagjin Pupovci kaže da ne postoji zakon koji obavezuje na vakcinaciju, već da je to moralna obaveza.

"Ne postoji zakon koji obavezuje nekoga da se vakciniše, ali u slučaju nastavnika smatram da je to prije svega moralna obaveza prema sebi, kolegama i učenicima. Koristim priliku da pozovem sve nastavnike da se vakcinišu kako bi se omogućio normalan početak nove školske godine, očuvalo njihovo zdravlje, zdravlje kolega i djece", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express