Nema ni luksuza ni udobnosti

Demokratski savez Kosova zahtjeva od vlade veću koordinaciju i aktivnije uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u dijalog sa Srbijom, prenosi Kosovo press.

Ta stranka ocjenjuje da Kosovo nema ni luksuza ni udobnosti da nastavi dijalog sa Srbijom u nedogled i da treba da iskoristi povoljnu klimu sa Joeom Bidenom kao predsjednikom SAD, jer u suprotnom se, kako ističu, neće postići konačni dogovor.

Član rukovodstva LDK Faton Bislimi kaže da su prva dva sastanka premijera Kurtija u Briselu sa srpskom stranom nastavak prethodnog dijaloga, a ne novi proces, kako razmišlja predsjednik Vlade Kosova.

"Posljednji sastanak koji se dogodio u Briselu je nastavak prethodnih sastanaka, to je nastavak procesa dijaloga započetog mnogo ranije. Sada u drugom formatu zbog novog rukovodstva na Kosovu. Ne očekujemo da se Srbi slože sa nama, da se slože sa onim što nudimo i da to smatraju idealnim rješenjem za otvorene probleme. Ono što je važno, čemu se nadam i pozivam vladu Kosova da sprovodi proces dijaloga u punoj koordinaciji sa SAD, bez čije uloge nažalost nećemo postići ni dogovor sa Srbijom", kaže Bislimi.

On ističe da Kosovo nema luksuz ili udobnost da vodi beskrajni dijalog, jer kako dodaje, to je veliki teret.

"Imamo historijsku sreću, jer u SAD imamo novoizabranog predsjednika Joea Bidena, dugogodišnjeg prijatelja kosovskih Albanaca uopšte. U prvim zvaničnim pismima koje je uputio šefovima naših institucija, rekao je da očekuju sveobuhvatan konačni sporazum koji uključuje uzajamno priznanje između Kosova i Srbije. To je cilj, vjerujem da bi služio nacionalnom interesu Kosova da se delegacija u Briselu i bilo koji format fokusira na postizanje ovog cilja", izjavljuje Bislimi.

Prema njegovim riječima dijalog nadilazi svaku vladu i stranku, jer je to "nacionalni interes".

"Učinak u dijalogu biće ključni pokazatelj za nastavak izgradnje imidža Kosova u međunarodnoj areni. Dijalog koji se sada vuče više od jedne decenije veliko je opterećenje za Kosovo i prevazilazi svaku vladu i stranku. Kao takvi, što se prije riješimo ovog tereta, to bolje za Kosovo. Nikada nismo zaboravili odgovornost opozicije", poručuje Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press