Specijalni sud

Advokat Taulant Hodaj izjavio je da bi jedna od dvije države koje su dale granciju za privremeno puštanje Hashima Thaçija iz pritvora mogla da bude Turska, prenosi Klan Kosova.

Dodao je da haški pritvorenici imaju pravo svaka dva mjeseca, da zatraže privremeno puštanje na slobodu, kao i to da je Thaçijev posljednji zahtjev odbijen.

„Jedan od sudija je je prošlog puta rekao da, ukoliko postoji konkretna garancija neke države, treba razmotriti Thaçijev zahtjev za puštanje na slobodu. U dokumentima koje je Sud objavio, Thaçi je u novom zahtjevu naveo dvije države, čija se imena ne pominju, ali da postoje zvanične potvrde tih država. Možemo nagađati na osnovu javnih podataka Specijalnog suda. Za jednu državu se navodi da doprinosi sudu, a znamo da takvih ima pet: Kanada, Norveška, Švicarska, Turska i SAD. Dakle, jedna od ovih zemalja je garant, a po mom mišljenju to je Turska. Pretpostavljam, druga bi mogla biti Albanija ili Slovenija“, rekao je Hodaj.

Govoreći o daljem postupku suđenja bivšim liderima OVK Hodaj je naveo da je sudija za prethodni postupak, dao uputstva tužilaštvu vezano za izmjene optužnica. Pojasnio je da je optužnica protiv Kadrija Veselija nije odbačena, već da će biti ispravljena, jer sud za određeni period nije odobrio nadležnost tužilaštva.

„Vjerujem da će biti lakše ukloniti dijelove optužnice koji se odnose na određeno vrijeme kada sud nije bio nadležan. Ta poboljšanja su definisana u odluci suda koja je danas doneta i jasno je rečeno kako treba poboljšati optužnicu i u odnosu na vremensku nadležnost“, rekao je Hodaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova