Otkrivena statua pored stadiona

Od danas će bronzana statua fudbalske legende Fadila Vokrrija, stajati u blizini stadiona u Prištini koji nosi njegovo ime, prenosi Kosovo press.

Političari, članovi porodica i drugovi s ponosom su evocirali uspomene na Vokrrija, koji će ostati primjer svih budućim generacijama.

Spomenik Vokrriju otkriven je na dan njegovog rođenja, kadi bi napunio 61 godinu.

Premijer Albin Kurti izjavio je da je Vokrri dao izuzetan doprinos razvoju kosovskog fudbala, kao i to da kosovski fudbaleri i danas na najbolji način predstavljaju Kosovo.

„Vokrri je preminuo 9. juna 2018. godine, o njemu je mnogo rečeno. Pamtim ga kao sportsku legendu, sa briljantnom karijerom. U početku je Fadil bio poznat kao talentovan i uspješan fudbaler, koji je tokom 80-ih dostigao vrhunac uspjeha u sportu. Bio je ponos cijelog Kosova. Kada je Kosovo, bilo u krizi na svakom polju, Fadil je proglašen za najboljeg fudbalera bivše Jugoslavije“, rekao je Kurti.

Dodao je da je Vokrri postizao golove za velike i poznate klubove tog vremena, ali i to da je imao velike poteškoće sa tadašnjim sistemom.

„Statua Fadila Vokrrija ne obilježava samo njegove uspjehe već i izazove i žrtve kroz koje je kosovski sport prošao da bi danas bio ovdje gdje jeste", dodao je Kurti.

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Agim Ademi rekao je da je kosovska fudbalska legenda bio predsjednik Saveza prije njega, i istakao njegov doprinos ne samo u sportu, već i u mnogim drugim oblastima.

„Imao je prijatelje i uticao je na mnoge stvari van fudbala za državu i sve nas koji smo danas ovdje. Njegov vrhunac i cilj bio je dovesti Fudbalsku federaciju do UEFA i FIFA, postigao je to sa puno truda, ali sve je išlo zahvaljujući njegovom imenu i njegovoj moći. Kad kažem da je Fadil bio višedimenzionalan i da je imao mnogo prijatelja, to pokazuju svi ovi ljudi koji su se okupili ovdje“, naglasio je Ademi.

Sin Fadila Vokrtija, Gramoz izjavio je da će statua njegovog oca poslužiti za inspiraciju budućih generacija.

 „Pored ovog veoma lijepog djela, pomalo sam uzbuđen, neka bude u službi naše budućnosti, da bude inspiracija novim generacijama, kao primjer šta se radom, zalaganjem i voljom može postići“, rekao je Gramoz.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press