Potvrđeno izvještajem

Koordinator Centra za ispitivanje vode u Institutu za javno zdravlje Kosova Burbuqe Nushi-Latifi izjavila je da je voda za piće na Kosovu 99 odsto ispravna, što je potvređeno i u izvještaju za 2020. godinu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Podaci Regulatornog organa za vodosnabdjevanje na Kosovu pokrivaju 92 odsto centralnih sistema. Kompletnu populaciju na Kosovu snabdjeva sedam kompanija, čiji su vodni resursi 60-70 odsto površinski sistemi, a ostalo podzemni. U izvještaju za 2020. godinu navodi se da je voda bakteriološki 99 odsto ispravna. Nigdje u svetu nije postignuto 100 odsto. Hemijska kompatibilnost je 98 odsto, što je po standardima vode bezbjedne za upotrebu", rekla je Nushi-Latifi.

Naglasila je da je pitanje vode kultura i da građani Kosova treba da imaju svijest o vodnim resursima i problemima sa kojima će se suočiti ukoliko se ne budu odgovorno i štedljivo ponašali prema vodnim resursima.

Govoreći o nedavnoj situaciji masovnog trovanja u Dečanima, i sumnji da je uzrok bila voda za piće, Nushi-Latifi nije isključila tu mogućnost, ali je navela da među pacijentima nije bilo onih koju su konzumirali istu vodu i da se uzroci i dalje istražuju.

Dodala je da opština Dečani ima sopstveni sistem za snabdjevanje vodom i da voda nije bila hlorisana.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online