Donika Emini

Bilo je jasno da je moratorijum na prijavljivanje za članstva u međunarodnim organizacijama do septembra, niko nije sprečavao Kosovo da se priprema za prijave, smatra izvršna direktorka platforme "Civikos" Donika Emini.

U skladu sa sporazumom potpisanim u Bijeloj kući, u septembru prošle godine, Kosovo je ispoštovalo jednogodišnji moratorijum na prijavljivanje za članstva u međunarodnim organizacijama, prenosi Ekonomija onlajn.

Ta obaveza bila je dio Sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, koji su Kosovo i Srbija potpisali posredovanjem administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Izvršna direktorka platforme "Civikos" Donika Emini, smatra da je Vlada Kosova trebalo da iskoristi jednogodišnji period da bude spremna, prije septembra, kako bi podnela zahtjev za članstvo u organizacijama kao što su Interpol i Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), za koje kosovske institucije nisu uspjele u posljednjem trenutku da dobiju potrebnu podršku u prošlosti.

"Niko nije sprečavao Kosovo da pripremi prijave, unutrašnju koordinaciju, međuinstitucionalnu koordinaciju za članstvo, bilo je jasno da je moratorijum do septembra, do kada smo mogli da budemo spremni i samo da pokrenimo procedure", rekla je Emini.

Dodala je da Vlada stalno govori o članstvima u NATO i u Evropskoj uniji, a koja su prema njenim riječima trenutno nedostižna i otežana zbog dijaloga između Beograda i Prištine.

"Vlada je trebalo da bude jasna od početka i da detaljno pojasni gdje namjerava da se učlani, koje su to institucije i ko vodi proces za članstvo u mehanizmima međunarodne saradnje", rekla je Emini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online