Portaparolka Eulexa na Kosovu

Portaparolka misije Eulexa na Kosovu Joanna Lachana odgovorila je na navode bivšeg sudije Eulexa Malcoma Simmonsa i izjavila da je Simmons pokušao da postane uzbunjivač tek nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, prenosi Gazeta express.

Joanna Lachana je istakla da su tvrdnje Simmonsa pokušaj diskreditacije misije Eulexa, ali i EU.

"Ovo je dio namjerne kampanje dezinformacija čiji je cilj služenje tajnim motivima i interesima. Simmons nije dao nikakve dokaze Skupštini Kosova. Predstavio je samo zbirku neutemeljenih nagađanja i ličnih mišljenja. Učinio je to znajući da protiv njega ne može da bude podignuta tužba za klevetu, jer je njegova izjava bila pokrivena imunitetom u parlamentu. Ovo vidimo kao pokušaj stvaranja lažne slike koja bi pokrivala istrage protiv njega u Briselu zbog kršenja zakona. Ai, nesumnjivo je nezadovoljan ishodom istrage i odbacivanjem građanske tužbe koju je britanski sud pokrenuo protiv misije Eulexa i drugih institucija EU 2020. godine. Nezadovoljan je svim pravnim postupcima koji se vode protiv njega. Radi transparentnosti, već smo pozvali Simmonsa da Skupštini Kosova predstavi izvještaje, zaključke i preporuke disciplinskog odbora, omogućavajući kosovskim poslanicima da u potpunosti razmotre njegove tvrdnje“, kaže Lachana.

Portparolka misije Eulexa ističe da će tvrdnje Simmonsa osporiti kroz objelodanjivanje istine.

"Govorićemo istinu. Dobro znamo da dezinformacije putuju brže od istine. Takođe dobro znamo da je lakše uvjeriti javno mnijenje emotivnim jezikom nego pravnim argumentima. Ali istina je u ovom slučaju vrlo jasna. Simmons je rekao da je Klečka slučaj koji nikada nije trebalo da ide na suđenje, a on je bio taj predsjedavajući sudija u tom slučaju. Simmons tvrdi da mu je sudija rekao da bi njegov posao mogao da bude ugrožen ako optuženi u slučaju Klečka ne budu osuđeni. Međutim, istina je da nakon što je vijeće pod vođstvom Simmonsa oslobodilo optužene u septembru 2013. godine a Simmons ne samo da nije izgubio posao, već je godinu dana kasnije imenovan za predsjednika Eulexovih sudija. Simmons je juče osporio sastav sudskog vijeća u slučaju Drenica II i citirao presudu Ustavnog suda iz 2018. godine. Ovo je očigledan slučaj dezinformacija, jer postoji i presuda Ustavnog suda iz 2019. godine koju su donele sudije, samo Kosovo, koje su jednoglasno odbile konačnu žalbu u slučaju Drenica II za ratne zločine, potvrđujući pet osuđujućih presuda. Simmons je još jednom odlučio da ignoriše činjenice. Simmons takođe tvrdi da je Eulex predao spise predmeta srpskim tužilaštvima. Već smo ranije rekli da Eulex nikada nije predao slučaj ratnih zločina srpskim tužilaštvima, niti se odrekao ovlašćenja nad spisima i istražnim slučajevima. Tražili smo od Simmonsa da identifikuje sve slučajeve za koje tvrdi da je misija Eulexa predala srpskim vlastima, ali nije. Istina znači argumente. Stoga protivriječimo njegovim tvrdnjama, pravnim argumentima“, istakla je Joanna Lachana.

Lachana je naglasila da je misija Eulexa u redovnim kontaktima sa kosovskim kolegama.

"Sa kosovskim kolegama smo razmatrali mnoga pitanja, a razgovarali smo i o Simmonsovim navodima i obavjestili ih da je u Briselu uspostavljen nezavisni istražni tim predvođen penzionisanim sudijom Evropskog suda pravde koji će istraživati Simmonsove navode. Međutim, Simmons nije sarađivao sa istražnim timom i nije pružio dokaze koji potkrepljuju njegove tvrdnje. Takođe smo obavjestili kosovske kolege da je pokušao da postane uzbunjivač tek nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Naši kosovski kolege iz oblasti vladavine zakona rade sa nama već 13 godina. Zajedno smo radili na tome da kosovski pravosudni sistem učinimo verodostojnim i dostupnim svima i javnom mnjenju“, rekla je Joanna Lachana.

Bivši sudija Eulexa Malcom Simmons izneo je ozbiljne optužbe protiv misije Eulexa a u svom svjedočenju pred parlamentarnim odborom skupštine je naveo da misija Eulexa nije sprovodila pravdu i da je imala namjeru da određene osobe ukloni iz političkog života.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express