Direktor FHP na Kosovu

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj rekao je da je više 400 osoba, koje se još uvijek vode kao nestale u posljednjem ratu na Kosovu, iz srpske zajednice, prenosi Koha.

Blakaj je rekao da bi kosovska strana trebalo da radi na lociranju tih žrtava, dokazujući tako da ostvaruje pravo članova porodice da znaju sudbinu svojih najmilijih.

"Više od 400 ljudi koji se nalaze na spisku nestalih pripadaju srpskoj zajednici i njihova tijela moraju biti negdje sahranjena na Kosovu. Kosovska strana mora učiniti sve da locira mjesto gdje su srpske žrtve, pošto je Fond za humanitarno pravo godinama tražio da pitanje nestalih bude na dnevnom redu", rekao je Blakaj u emisjiji "Desk" na KTV.

Prema njegovim riječima, srpska strana takođe tačno zna gdje su masovne grobnica i tijela nestalih Albanaca.

"Jedini način da to dokažu su arhivi u kojima će, pretpostavljam, biti otkrivene ove informacije u bliskoj budućnosti. Srpska strana tačno zna gdje se nalaze masovne grobnice, o čemu svjedoči i otvoranje grobnice u Kiževku. Sigurno su imali tačne informacije o masovnoj grobnici. Na ovaj način žele da pobjegnu od institucionalne odgovornosti Srbije za premještanje tijela sa Kosova i njihovo skrivanje u Srbiji. U prvom redu nedostaje političke volje kod Srba da se razjasni sudbina nestalih. Šokantnije je što su stranke pomenule da pitanje nestalih vide kao humanitarno, a ne političko pitanje", dodao je Blakaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore