Intervju za

Grčko priznanje nezavisnosti Kosova bio bi dokaz da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu, rekao je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za grčki list "To Vima“,

Govoreći o prioritetima Vlade Kosova, Kurti je rekao da je trenutno pandemija prioritet i briga za zdravlje građana. Na pitanje o "non pejperima" i scenarijima o promjeni granica u regionu Kurti je rekao da i dalje vjeruje da je najbolji odgovor na sve ’non pejpere’ "bez komentara".

"Moramo krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Kosovo nema dileme. EU i NATO su naše vrijednosti kao i naša destinacija. Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope). Nadamo da će Evropska komisija ovaj prijedlog shvatiti ozbiljno i započeti dijalog koji bi doveo do konkretnih rezultata. Uvjereni smo da ćemo, ako zajedno krenemo tim putem, moći da se pozabavimo mnogim izazovima i postignemo naš zajednički cilj“, rekao je Kurti.

Grčka i Kosovo imaju dugu zajedničku historiju


Ocijenio je da "Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti“.

Naglasio je da je Kosovo zahvalno Grčkoj na podršci i pozitivnom odnosu prema procesima integracije u regionu i Evropi.

"Izuzetno cijenimo konstruktivan odnos prema našoj zemlji, stav koji je Grčka ponovo dokazala podrškom u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Grčka mora biti uz narod Kosova i pružiti mu podršku“, rekao je Kurti.

Dodao je da bi Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju.

"S obzirom na težinu Grčke u regionu, kao i duh saradnje u regionu, pozdravili bismo odluku o priznanju Kosova. Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu. Jačamo ekonomske odnose između Kosova i Grčke. O tome svjedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021. Još uvijek postoji prostor za povećanje trgovinske razmjene“, rekao je Kurti u intervjuu za grčki list.