Bivša konzul Kosova u SAD

Bivša konzul Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Teuta Sahatqija izjavila je da Vlada Albina Kurtija treba da sarađuje sa opozicijom kako bi se proces dijaloga okončao uspješno po Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodala je da izvještaji o procesu dijaloga treba redovno da se podnose i da treba da postoji koordinacija sa opozicijom, jer bi podrška opozicije u odlukama ojačala premijera Kurtija.

„Konačni sporazum i pozicija Kosova nisu samo interesi jedne stranke, već su interesi Kosova“, rekla je Sahatqia.

Prema njenim riječima i poziciji i opoziciji je u interesu da se „dijalog okonča bude dio evropske porodice i utre put u NATO“.

Ponovila je da LDK podržava dijalog, ali da će svoj doprinos maksimalno dati u Skupštini, a ne kao učesnik u dijalogu.

Komentarišući nedavni sastanaka Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sahatqia je rekla da se nada se da je iza Kurtijevog nastupa i prijedloga „stajala dublja misao koja će mu u budućnosti dati veću snagu“.

Govoreći o Vučiću Sahatqia je rekla „iako se Vučić predstavlja kao izuzetno kooperativan pred međunarodnom zajednicom“, istovremeno ima izuzetno snažnu koordinaciju sa Ivicom Dačićem, u šta se uvjerila dok je službovala u Njujorku, a koji „komunicira sa Rusijom na vrlo koordinisan način da bi pokazao EU da ima i druge partnere“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online