Afera svjetskih razmjera

Prisluškivanje putem aplikacije "Pegaz“, koju je kreirala izraelska kompanija "NSO Grup“ i ponudila je zemljama poput Indije, Mađarske, Saudijske Arabije i Azerbejdžan za prisluškivanje opozicionih političara, političkih aktivista, biznismena i drugih građana, za sada nema naznaka da se desilo i na Kosovu.

O ovoj aferi prethodnih dana izvještavaju svjetski mediji "Vashington post“ i "Guardian“, a generalni direktor Agencije za informaciono društvo Kujtim Gashi rekao je za "Reporteri“ da nemaju nikakve informacije da je neko na Kosovu prisluškivan aplikacijom izraelske kompanije.

"Ostaje da se vidi šta je stvarno u pitanju i koliko o tome znamo. Nemam nikakve konkretne informacije, jer vladini sistemi nikada nisu napadnuti. Što se tiče telefonskih i mobilnih sistema koji mogu biti napadnuti, građani ili određeni pojedinci, bez obzira na položaj, trebalo bi da komuniciraju sa policijom za sajber kriminal jer su oni nadležni za ovo pitanje“, rekao je Gashi.

Nasuprot tome, Hekuran Sylejmani, stručnjak za digitalni marketing ističe da je projekat „Pegaz“ napravljen tako da prisluškivanja putem ove aplikacije ne ostavljaju traga.

"Za razliku od običnog ’pecanja’, ova aplikacija se razlikuje jer je skrivena iza vektora, koji može biti logotip ili samo slika. Aplikacija utiče na pametne telefone, gdje stvara pristup svim telefonskim podacima bez ostavljanja traga, uključujući e-poštu, poruke, foto galerije itd. Napadaju se dva glavna operativna sistema: IOS i Android“, rekao je Sylejmani.

On posjeća da istraživanja međunarodnih medija i drugih svjetskih agencija pokazuju da je do sada prijavljeno više od 50 hiljada zaraženih telefona, uglavnom visokih državnih zvaničnika, biznismena i drugih uticajnih ljudi u zemljama kao što su Indija, Meksiko, Maroko, Kazahstan, Azerbejdžan itd.

Sumnja se da je "Pegaz“ aplikacija za prisluškivanje koju je kreirala izraelska kompanija „NSO Group“, zaražava iPhone i Android mobilne telefone pružajući pristup porukama, fotografijama, e-porukama i mikrofonu uređaja.

Prema istraživanju, Pegaz je stvoren kao inicijativa koja omogućava vladama širom svijeta da nadgledaju, prisluškuju i ulaze u trag teroristima i zločincima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri