Pandemija

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da svi građani koji su jučer zakazali vakcinaciju to mogu učiniti danas, zbog vjerskog praznika Bajrama koji je neradni dan, i istovremeno pozvalo građane da se vakcinišu protiv koronavirusa, prenosi Koha.

Premijer Albin Kurti rekao je da je zahvaljujući radu zdravstvenih radnika i ustanova, omogućena masovna vakcinacija, ublažene epidemiološke mjere i opuštenija situacija. Ipak, vakcinacija se ne obavlja u dane vikenda i na praznike, ukazuje Koha.

"Na Kosovu smo ove godine mirniji nego prošle godine, ublažili smo mjere zahvaljujući radu zdravstvenih ustanova koje su obezbjedile masovnu vakcinaciju stanovništva, koja je u toku. Kurban-bajram možemo da proslavimo tradicionalno sa porodicom i prijateljima, ali uz poštovanje mjera zaštite, higijena i socijalna distanca jer se virus u nogim mjestima vratio“, rekao je Kurti.

Nacionalni institut za javno zdravlje je u objavi na Facebooku pozivao na vakcinaciju u kojoj je i ministar zdravlja Arben Vitia građanima poželeo srećan praznik.

Građani imaju mogućnost da putem društvenih mreža postave sva pitanja vezano za pandemiju kovid -19, na koja Institut za javno zdravlje uredno odgovara, sinoć je, kako navodi Koha odgovorio na oko 30 pitanja građana.

Institut za javno zdravlje upozorava na novi Delta soj, kome su posebno izloženi nevakcinisani građani. Kod vakcinisanih rizik od zaraze je 60 odsto, što može u mnogome pomoći da se zdravstveni sistem ponovo ne opereti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore