Zabrinjavajuće

Na Kosovu su cijene osnovnih životnih namirnica porasle posljednjih mjeseci, a samim tim i iznos mjesečne potrošačke korpe je veći, naveli su građani koje je anketirao Radio Slobodna Evropa, prenosi Zeri.

"Povećanje cijena je zabrinjavajuće, plate su male, 150 i 180 eura. Vlada bi trebalo da preduzme mjere i zaustavi rast cijena“, rekao je Hasan Bekteshi.

Dodao je da su povećane cijene mlijeka, putera, sira i mnogih drugih osnovnih namirnica.

I Miradije Zyberi razmišlja kao Bekteshi, nju ne zabrinjava porast cijena luksuzne robe, već osnovnih životnih namirnica.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova harmonizovani indeks potrošačkih cijena, u poređenju sa junom 2020.godine u prosjeku je veći za 2,4 odsto.

Najveće poskupljenje je zabilježeno kod jestivih ulja i masti, zatim hljeb, žitarice, gorivo i maziva, duvan itd.

Predsjednik Kosovskog poslovnog saveza Agim Shahini kaže da je rast potrošačkih cijena diktiran mjerama preduzetim za sprečavanje širenja epidemije kovid -19.

Prerađivačka industrija je, dodaje, radila pod restriktivnim mjerama, sa manje radnika, te se i proizvodnja smanjila.

Prema njegovim riječima, rast potrošačkih cijena čak je i veći od 2,4 odsto.

"Procjenjujemo da je inflacija tri odsto. To je previsoka cifra s obzirom na situaciju i ekonomski zamah kojim zemlja ide. Nedostatak proizvodnje i rast potražnje automatski su doveli do rasta cijena. Pandemija je promjenila mnoge globalne parametre, promjenila je mnoge statistike i na globalnim tržištima. Mnogi radnici su ostali bez posla, mnogo radnih mjesta je smanjeno, povećana je potražnja i potrošnja, a smanjena proizvodnja“, rekao je Shahini.

Dodao je da je Kosovo uvoznik gotovo svih prehrambenih proizvoda i da svaka promjena cijena na globalnim tržištima utiče na cijene na Kosovu.

Prema saopštenju Ujedinjenih nacija objavljenom u junu, globalne cijene hrane rasle su na mjesečnom nivou najbržim tempom u posljednjoj deceniji.

U istom saopštenju se navodi da su na nabavku uticale barijere u proizvodnji i transportu tokom pandemije.

Na godišnjem nivou, cijene hrane porasle su za 39,7 odsto, u maju je zabilježen najveći mjesečni rast od oktobra 2010. godine, a najveći porast cijena zabilježen je za ulja, žitarice i šećer.

Izvor: Kosovo Online/Zeri